fredag 11. november 2016

Kommer 30-åra litt tidlig denne gangen?

Det er ulike stadier i sorgen (ingen kan vel lure på "sorgen over hva?"), og en av dem kalles "bearbeiding". Fortvilelsen kjennes mindre, og man forsøker å se det lyse i det. Mange av oss har kommet dit allerede. Jeg hører slikt som:

  • Han kan jo få gode rådgivere.
  • Snart vil han jo måtte innse at det han har sagt ikke er gjennomførbart.
  • Kongressen/Generalene/(osv., osv.) vil stoppe de verste utslagene.
Jeg har vært der før. For 16 år siden trodde jeg ærlig talt at George W. Bush ville bli mer moderat i Det Hvite Hus enn han var i valgkampen. Jeg tok feil da, og jeg er sikker på at de som tror noe lignende om Trump også vil ta feil.

Trump velger sin egen stab, og det er nok skrullinger i partiet til å fylle flere hangarer - for ikke å snakke om Det Hvite Hus. Personer med narsissistisk personlighetsforstyrrelse er ikke plaget av tvil og selvransakelse - heller ikke når de får makt.

Virkningene på global oppvarming vil bli merkbare - men mer på sikt. Det vil bli svært spennende å være naboland til Russland med en betydelig andel russere.

Men hvis han står ved det han har sagt, så er det verdensøkonomien som vil merke President Trump først. Starten på verdenskatastrofen som var 30-åra var ikke krakket på Wall Street - det var innføringen av Smoot-Hawley: Toll på 20.000 importerte varer til USA. Det startet en bølge av handelshindringer verden over, og snart sto millioner uten arbeid. Det er bortimot universell enighet om at handelshindringer er kontraproduktive og destruktive, og at de bør skys som pesten.

Men de er en hovedstrategi for Trump hvis vi skal tro på det han har sagt.

3 kommentarer:

Jon Sigurd Lundestad sa...

Kloke ord som vanlig. Imidlertid, så er jeg mere håpefull enn deg.

Vi har en lei tendens i dette landet å bedømme fornuften i andre lands valg ut i fra hvor likt de er valgene vi tar for Norge. For det første så kan vi vel innrømme at alt ikke er perfekt her og dernest så finnes dere flere veier til Rom. Vi bør være litt mere ydmyke i forhold til hva som er god politikk. At mannen er en narsissist er åpenbart, men de trekkene finner du i de fleste politikere.

Et av tiltakene Trump også har sagt han vil sette i gang, er en massiv satsning på oppbygging av infrastruktur. Dette vil øke sysselsettingen og dermed stoltheten til arbeiderklassen.

Hovedårsaken til årets valgseier og forsåvidt Obama, var ønske om endring. Nå kommer en radikal endring i politikken og det gir folk håp.

Det er veldig lett å mislike mannen og jeg kommer ikke til å invitere han på hytten. Imidlertid, for en populist og pragmatisk maktmenneske som han åpenbart er, så tror jeg han vil også være meget opptatt av sitt ettermæle. Jeg håper og tror at han blir en slags versjon av Reagan som ansetter dyktige folk rundt seg, strammer inn på forbruket slik at budsjettet kommer i balanse og forhandler frem gode handelsavtaler uten tollbarrierer.

Jeg vil gi han et halvt år før jeg eventuelt går inn i depressiv status :-)Ole Martin Skilleås sa...

Du har selvsagt rett Jon Sigurd - vi vet ikke noe om hvordan dette vil gå, men en motivasjon for å være Cassandra er tendensen alle har (også jeg) til å trøste seg selv med at "det blir ikke så ille".

Det KAN virkelig bli ille, for det som skiller en vaskeekte narsissist fra mer de mer alminnelig oppblåste selvbildene hos andre fremtredende politikere er mangelen på impulskontroll. Den har Trump bevist såpass grundig i valgkampen at det er liten grunn til å tro at den blåser av på tur inn i Det Hvite Hus.

Grunnen til at jeg trekker fram handelshindringer er at de fikk en så sentral plass i valgkampen, og at de åpenbart er et steg mot den økonomiske nedsmeltingen vi lett kan få i en verden som aldri har vært mer forgjeldet. Vi kan håpe fornuft og gode rådgivere berger oss, men det er på ingen måte sikkert.

Jon Sigurd Lundestad sa...

Det KAN absolutt bli ille og jeg er helt enig at innføringer av eventuelle handelshindringene kan få katastrofale følger.

Jeg ser også foruroligende likheter med hva en herremann fra Østerrike sa og gjorde.

Imidlertid, jeg ser også en del positive ideer og jeg har særdeles stor respekt for hva det amerikanske folket får til og hvilke verdier de har.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...