fredag 22. februar 2013

Côte de Nuits 2010

Dette er det tredje og siste innlegget fra Vitis Bergensis smaking av 2010 rød burgund 17. februar. Det første dreide seg om Bourgogne Rouge og to til, og det andre mest 1er Cru fra Cote de Beaune.

Chambolle-Musigny "Les Veroilles" (B. Clair)
Klar, fokusert duft . Lekker, dansende, men kanskje litt kort. Fra landsbydelen av vinmarken, en liten del av den er 1er cru.

Vosne-Romanee Aux Maizieres (A.-F. Gros)
Klar, fokusert, nydelig duft som vinen over. Men kanskje en dimensjon eller to i tillegg. Mer dybde.

Bouchard GC Clos de Vougeot
Dybde, mer "brooding" enn de over. Ørlite fatpreg, og den biter seg godt fast. Svært lang - finslipte tanniner. Svært lovende.

Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Saint Georges (Chevillon)
Litt stum på første nese, litt alko-blaff, en tett og heftig vin med dybde for lang lagring. Jeg ser at flere kritikere er litt mer forbeholden til denne cuveen i 2010, men jeg tipper det har med hvilket stadium den er på å gjøre. Det er ikke uten grunn at landsbyen har tatt navnet til denne vinmarken som etternavn. Jeg har i alle fall "gått tungt inn" her, og tviler på at jeg blir skuffet om 12-20 år.

Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Cailles (Chevillon)
Klart den mest åpne av vinene fra Chevillon her. En lettere stil, henger lenge i munnen, myke tanniner og stor eleganse.

Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Vaucrains (Chevillon)
Denne cuveen har rykte på seg for å være den mest "maskuline" av de store hos Chevillon, men denne kvelden går den tittelen til Les St. Georges. Her er det en forførende duft, lekker og kjølig frukt, og et flott bitt.

Chevillon har blitt den største produsenten til min kjeller, basert på mine erfaringer og relativt gode priser.

Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Murgers (Cathiard)
Dette er en av de geni-erklærte produsentene i Burgund, og ikke uten grunn. Men selv om denne vinen er lekker, fruktig og deilig, så når den ikke helt opp til Cathiard-vinene. Den er liksom løsere i fisken enn dem.

Så hva skal man si om årgangen basert på denne smakingen? Det som slår meg er gjengangere i mine beskrivelser: "Klar", "fokusert", "lekker", "elegant". Smakingens toppvin per i dag er "Jesusbarnet" fra Bouchard. Dilemmaet er om man skal drikke dem nå, når vi vet at de er fantastiske, eller vente i 15 år på at de kanskje blir fantastiske på en annen og mer kompleks måte? Aldri lett det der - men det var flott å kunne smake så mange på dette stadiet gjennom klubben.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...