fredag 9. januar 2015

Russland 2015 - del I

I serien av ting vi ikke kan vite noe om, har turen kommet til Russland og dets umiddelbare framtid. Jul og nyttår er høysesong for spådomskunst, og få land kan være mer spennende å vurdere for oss i Norge enn nettopp vår nabo i nord.

Selv om jeg kan det kyrilliske alfabetet (sånn noenlunde) kan jeg ikke russisk, og jeg følger ikke russiske media. Men jeg er så heldig at jeg kjenner noen som gjør det, og jeg har fått vite over lang tid at det bildet alminnelige russere har av verden gjennom sine media er et helt annet enn det vi har. Og dette er ikke noe nytt - det har pågått over lang tid. Den nasjonalistiske og paranoide ideologien som Putin og hans gjeng med kleptokrater holder seg med har 90% av russiske media vært med på å spre.

Men det var ikke en ideologisk bankerott som endte den Sovjet-Union Putin gjerne vil gjenopprette. Det var en økonomisk bankerott. Den kan fort gjenta seg dersom nåværende trender holder seg.

En av de mest informative artikler jeg har lest dette året kom jeg over 22. desember. Den er full av grafer og data, og handler om fallet i oljeprisen og Russlands statsfinanser. Det er grunn til å frykte at innholdet her vil påvirke året vi såvidt er inne i.

Fra overskriftene vet vi at rubelen har fått halvert sin verdi, og at oljeprisen har reist sørover vet vi godt her hjemme også. De umiddelbare effektene er en plutselig inflasjon siden 55% av forbruksvarene til russerne per 2014 er importerte. Gjeld til utlandet, som det er mye av, blir også dobbelt så dyr. Det har vært hamstring, og IKEA har stengt deler av sitt utvalg. Lett omsettelige og ikke-fordervelige varer kjøpes i stort omfang for å berge sparepengers verdi. Flere bilprodusenter har stoppet leveringene.

På grunn av den nye kalde og ikke-så-kalde-krigen har Russland, motsatt av under krisen i 1998, vesten mot seg. Tross bedre forhold østover, så er det i London og New York at finansmarkedene befinner seg. I alle fall de som har en interessant størrelse for et land og et næringsliv på kne.

Det er hovedbildet. Hva kan Putin og hans kleptokrater tenkes å gjøre? Hvilke alternativ har de? Det følger jeg opp i del II.

1 kommentar:

Henrik Christopher sa...

Takk for linken, flott artikkel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...