onsdag 7. januar 2015

Kjellerviner i januar - del I

Den første delen av januar omfattet nyttår og ei helg der vi besøkte venner og hadde med oss gode viner, så det ble flere viner enn normalt. Jeg deler derfor januar i to, og første delen av kjelleruttaket kommer allerede nå. 

2002 Pol Roger Champagne Brut Rosé
Noen sekunder etter midnatt nyttårsaften kom denne rundt ute på veien mens regnet rant og fyrverkeriet bråkte. Den duftet bra, men i munnen var den en skuffelse. I disse omstendighetene var den meget velvalgt. Festlig, men uten at man gikk glipp av en stor vin.

Gjenkjøp? - Nei.


2007 Jacques-Frédéric Mugnier Nuits St. Georges 1er Cru Clos de la Maréchale 

Meget god vin - igjen - men dette var siste flasken. Jordlig, litt edelt treverk, men først og fremst lekker og fokusert i munnen. 

Gjenkjøp? - Ja. 


2009 François Chidaine Montlouis-sur-Loire Clos du Breuil

Dufter akasiehonning og rabarbragrøt, samt sitrus. Fokusert og frisk stil, men med økende temperatur kommer også fornemmelsen av fylde og en lang ettersmak. Fabelaktig vin, som alltid.

Gjenkjøp? - Ja.


2005 Dönnhoff Oberhäuser Brücke Riesling Auslese Goldkapsel
Helt fantastisk duft med bare et snev av petroleum - ellers honning, aprikos, epler - og mye annet godt. Friskhet og lengde i overflod. (Halvflaske)

Gjenkjøp? - Absolutt!


1996 Guy Charlemagne Champagne Mesnillésime Blanc de Blancs Grand Cru Brut
Bare en antydning dypere fargetone enn da den var ung, og ungdommelighet er det som preger denne 18 år gamle vinen. Sitrus, kapteinkjeks, klarhet og lengde. Fokusert som få. Den er svært ulik Lanson 1996 som jeg nettopp drakk, men begge er fabelaktig gode på hver sin måte. Denne som noe av det ypperste en aperitif-champagne kan bli, og Lanson det samme for en mat-champagne. Ikke at denne er uegnet til matfølge, men det blir til et mye mer begrenset utvalg. 

Gjenkjøp? - Absolutt!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...