fredag 3. juni 2011

En euro er ikke en euro

Det kan se ut som sannhetens øyeblikk nærmer seg for Hellas. Aftenposten melder at grekerne løper til banken og tar ut sine sparepenger - en typisk bank-run situasjon - eller rettere: kanskje starten på en bank-panikk, for dette gjelder alle bankene og er en selvforsterkende prosess.

Saken er at selv om vi sier at vi har "pengene i banken", så har ikke banken pengene vi har satt inn. De har bare litt av dem, for resten er lånt ut eller investert. Det er dette som er dynamoen i moderne økonomier. Men det er altså en bløff at bankene har pengene våre, og når folk avslører denne bløffen ved å gå mann av huse for å ta pengene ut er krisen et faktum. Det kan se ut som Hellas er på rask vei dit.

Men er ikke en Euro en Euro? Er ikke en Euro like mye verdt om den er i en gresk bank som i en bank i Luxembourg? Som jeg skrev for et par dager siden: det er ikke tilfelle. OG: det ser man også på sedlene, men ikke på myntene. Den seddelen du har igjen fra ferien har en kode som viser hvem som har utstedt den, og koden for Hellas er "Y". Det er godt mulig den ikke blir gangbar til sommeren hvis du prøver å bruke den i for eksempel Tyskland.

Det er forlengst avslørt at Hellas kom seg inn i Euroen ved å jukse med tallene - godt hjulpet av finansakrobater i USA. Dette, krisens dybde og behovet for å statuere et eksempel, kan være faktorer som gjør at Hellas tuppes ut av Euroen.

Hvis man "ordner opp" ved å ta tap i sentralbanker og i kommersielle banker og straffer Hellas ved å la dem gå over til Drakmer - og kanskje gjør noe lignende for Portugal og Irland - kan det være at krisen er over. Ledighet, innstramminger og store fall i levestandard kommer man ikke utenom, men usikkerheten kan fjernes. Det er viktig, for det er først og fremst usikkerhet og panikk som kan føre til at krisen også rammer Spania. DET vil Euroen ikke tåle. Tross alle innstramminger og den høye ledigheten er ikke Spania objektivt sett i samme liga som de tre PIG-landene.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...