fredag 11. mars 2011

Burgundslipp

Det var spesialslipp av viner fra Burgund på torsdag, og samme kveld inviterte Vitis Bergensis til smaking av noen av vinene. Notater fra smakingen kan komme også på klubbens sider - men ikke fra meg.

Her vil jeg bare knytte noen kommentarer til noen få viner. De jeg omtaler er fra 2008-årgangen, der de hvite etter ekspertenes omtale kan komme til å være blant de beste i hele tiåret vi har lagt bak oss, og der de røde fra gode adresser og på høyere nivå ligger an til å bli svært gode. En ujevn årgang, men på sitt beste på nivå, kanskje, med 2002?

Puligny-Montrachet 2008 (Ramonet) kr. 380
Fersk, sitrus, litt fatpreget, sitter lenge i munnen. Overbevisende til dette nivået, og produsenttypisk. Trenger noen få år på å gå seg til.

Puligny-Montrachet 2008 (L. Carillon) kr. 320,60
Ganske tilbakeholdende, noe reduktiv, men utmerker seg med å ha svært lang og syrlig ettersmak. Den utvikler seg flott i glasset, og blir skikkelig lekker etter en time eller så. Produsenten har tidligere overbevist på dette nivået, og er dessuten av de få produsentene som er "safe" med hensyn på prematur oxidering (i den grad noen er det).

Nuits-Saint-Georges Les Saint Georges 2008 (Chevillon) kr. 598
Snev av Pinot-aromaer, men svært tilbakeholdene på dette stadium. Finslige tanniner. Mineralsk. I perfekt balanse. Svært lovende. Noen mener dette er slippets beste kjøp - for ikke bare er Chevillon en av de produsentene som virkelig er i støtet - dette er også en vinmark som forsøkes oppgradert til Grand Cru status. Jasper Morris klassifiserer den som exceptional premier cru - og noterer at denne vinmarken gir landsbyens rikeste og dypeste viner.

Nuits-Saint-Georges Chaboef 2008 (Confuron) kr. 576,50
Mye mer utviklet og sensuell i stilen. Bringebær, tanninene er ikke påtrengende, og under det overdådige preget er det en fin struktur. Mye mer enn i 2007-årgangen, som jeg syntes ble litt "utflytende" og nesten overmoden. Dette er en fruit forward og litt overtydelig stil.

Chambolle-Musigny Combe d'Orveau 2008 (Anne Gros) kr. 464
Denne landsbyvinen var en favoritt hos flere. Lekker, lett men samtidig solid - gjenkjennelig Chambolle-preg. Transparent. Mangler konsentrasjon i siste halvdel (omtrent) av smakskurven - men det er altså ikke noe annet enn en lieu-dit landsbyvin. Som det er den svært vellykket. (Bildet: Anne Gros med avkom).

Chambolle-Musigny Les Charmes 2008 (Le Moine) kr. 598,70
Heftige tanniner, mørk på farge, ganske så ekstrahert. Ingen dårlig vin på noe vis, men litt sjarmløs tross opphavet.

Chambolle-Musigny Les Amoreuses 2008 (Le Moine) kr. 898,70
En mye flottere vin enn broren over, men så er da prislappen deretter også. Tross alt: dette er vensentlig rimeligere enn det meste som kommer fra denne vinmarken. Renere, mer elegant, lengre ettersmak, flottere balanse, i det hele tatt: bare flott! Det er bare prisen som i seg selv avskrekker.

Vosne-Romanée Beaux-Monts 2008 (Grivot) kr. 718,60
Litt reduktiv, men utrolig flott vin dette også. Det rike og brede aromaspekteret man gjerne får i viner fra denne kommunen er tydelig tilstede også her. Notatene mine ble mer minimalistiske enn vanlig, og det har jeg lært meg å kjenne igjen som et godt tegn. Det er lite å si ut over å prise vinen (estetisk). Det er sørgelig men sant: dette er rimelig i forhold til kommune og nivå.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...