torsdag 11. mars 2010

Harry Potter lager vin


Økologisk vindyrkning har mye for seg: det er antakelig mer skånsomt mot selve jordsmonnet, og en mer "gammeldags" tilnærming sikrer lavere avkastning. Det er dumt hvis du lever av å selge billig vin i store mengder, men lurt dersom fokus er på kvalitet. Men hva har man å hente på å "oppgradere" til biodynamisk dyrkning?

Biodynamikk henter sine prinsipper fra Rudolf Steiner, og her er det et rikt tilfang av forestillinger med okkulte røtter og klart astrologiske innslag. Månefasene er sentrale, og forestillingene om mystiske kosmiske krefter og deres vei inn i druene er helt avgjørende for behandlingen av jord og druer. "Behandlingen" av jorden omfatter å begrave et kuhorn med kumøkk i en sesong, for så å grave det opp. Hornet konsentrerer kosmisk energi, må vite. Et kuhorn med blomsterhoder av ryllik gjæret i blæren av en hjortehingst i solen om sommeren skal også graves ned om høsten, og så graves opp igjen om våren. Dette hadde vel Steiner prøvd ut? Nei, Steiner utviklet ikke sine prinsipper gjennom arbeid med jorden, men gjennom klarsyn.

Mange framstående og svært vellykkede vinprodusenter har vendt om til biodynamiske prinsipper, og lager (fortsatt) strålende vin. Domaine Leflaive i Burgund, Nikolaihof i Wachau (de første) og Zind-Humbrecht i Alsace er noen av disse. Så da virker det vel da, selv om det er på mystisk vis? Det er ikke gitt for mennesker å forklare sammenhengene mellom månefaser, planetenes stilling og når man skal gjøre hva i vinmarken - noe som har gjort sitt til at noen omtaler biodynamisk vindyrkning som "Harry Potter does viticulture".

Jamie Goode skriver i en artikkel i Vineyard and Winery Management Magazine om de få studiene som har vært gjort på innflytelsen av Biodynamiske prinsipper på vinkvalitet. I forhold til økologisk dyrkning er det ingenting å hente ser det ut til. Men biodynamikken griper om seg blant vinprodusenter. Så lenge det ikke fører videre til denne sekten med "naturlig vin" gjør det ganske lite skade, mener nå jeg.

Men hva mener Rudolf Steiner? Han tok visst sterk avstand fra drikking av vin. Det burde kanskje de biodynamiske apostlene ta inn over seg.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...