torsdag 25. mars 2010

BT på tynn is


I dag tidlig åpnet jeg Bergens Tidende og lærte noe nytt: Storbritannias statsminister, Gordon Brown, er fra Glasgow og er en stayer. Forfatter er BTs Olav Kobbeltveit.

Jeg hadde alltid trodd han kom fra Kirkaldy i Fife, but what do you know. Alle som har lest mer enn et par intervju med Brown har fått med seg dette, og informerte kommentatorer nevner det stadig vekk. Men Kobbeltveit har altså fått det for seg at han er fra Glasgow. Det er greit: han er født i Glasgow men vokste opp i prestehuset i Kirkaldy.

Det var intenting i artikkelen som tydet på at Kobbeltveit visste noe særlig om britisk politikk, eller var i stand til å analysere verken statsministeren eller hans personlighet, så at han bommet på hva Brown hevder er hans opprinnelse var ikke spesielt oppsiktsvekkende. Men hvor har han det fra?

Jeg har svaret: den norske utgaven av Wikipedia! Her står det at Gordon Brown er født i 1951 i Govan, Glasgow. Det står det også i Store Norske også, så her er de på lik linje. Ingen av dem sier noe om livet mellom fødselen og Universitetet, men det er i det spennet det blir folk av de fleste av oss, og som før nevnt: Brown selv unnlater aldri å påpeke betydningen av oppveksten.

Kobbeltveit unnlater å nevne at Brown etter alt å dømme er den person i Europa som har mest personlig ansvar for Finanskrisen. Han lånte opp på statens vegne i oppgangstider da han var finansminister, og unnlot å følge anbefalinger om sterkere regulering av bank- og finansnæringen i landet.

Men han fortjener antakelig å få oppgaven med å rydde opp etter seg. Jeg har tidligere påpekt at Storbritannias neste statsminister kommer til å bli den minst populære siden Neville Chamberlain, for å komme ned fra budsjettoverskridelser på ca. 13% (som i Hellas) til mer akseptable nivå vil kreve betydelige lidelser. Tallene er dyster lesning. Brown fortjener å få svi for det!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...