onsdag 22. mai 2024

Oslo-avtalen 2024

Jeg vil gratulere Regjeringen Støre med å ha sikret seg mot en fremtidig rolle som fredsmegler i Midt-Østen. Det er en snedig manøver i så måte, jeg tror det er best både for Norge og Midt-Østen. (Varsel: Ingen ironi!)

Det er ikke like lurt å anerkjenne en stat som ikke finnes, som ikke har avklarte grenser, ikke gir garantier for etniske, nasjonale og religiøse grupper, ikke respekterer naboland, ikke avstår fra fientlig propaganda mot naboland, og alt det andre vi og andre land ellers krever for å anerkjenne stater. Her settes en meget farlig og prinsippløs presedens. 

Til gjengjeld belønner denne beslutningen terrorangrep og gir Hamas en seier de ikke fortjener. Det river også grunnlaget vekk for de 40+ avtalene som finnes mellom Israel og selvstyremyndighetene på Vestbredden dersom en stat oppstår uten en fremforhandlet avtale. Dette inkluderer Oslo II-avtalen fra 1995. 

På den annen side forstår jeg godt behovet for å se framover og å kunne se omrisset av en bedre fremtid i et område som er ødelagt på så mange måter. Kanskje det er mørkest før daggry? Men jeg har vanskelig for å se at belønning for terror ("direct result of this brave resistance," som terrorgruppen Hamas skriver om anerkjennelsen) er det som får uforsonlige parter til å se lyset. Hamas har sendt sine gratulasjoner til Norge, og Israel kaller tilbake sin ambassadør. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...