onsdag 29. mai 2024

Desinformasjon?


Nok en gang blir The International Court of Justice (ICJ) feilrapportert på en måte som er til klar ugunst for Israel, og det av folk som burde vite bedre. (Bildet over: Morten Weteland, tidligere norsk FN-ambassadør, i Klassekampen 28. mai. Klikk for å få større bilde.) Fra før har løgnen om at den samme domstolen har uttrykt at det er sannsynlig at Israel begår folkemord på Gaza fått etablere seg, noe jeg skrev om her. Det er som om det er så åpenbart at Israel og jødene er grusomme barnemordere (som middelalderens beskyldninger om at jøder drepte barn for å drikke blodet deres), at det ikke har noe for seg å foreta minimale undersøkelser for å undersøke grunnlaget for så grove beskyldninger. 

Utenriksminister Espen Barth Eide sier til VG 29. mai at "– Nå er det denne FN-domstolen som pålegger Israel umiddelbart å trekke seg ut av Rafah, fordi det er stor fare for å skade befolkningens eksistens." 

Problemet for Eide og alle andre som demoniserer Israel er at ICJ ikke pålegger Israel noe slikt krav. Det domstolen skriver er: 

50. The Court considers that, in conformity with its obligations under the Genocide Convention, Israel must immediately halt its military offensive, and any other action in the Rafah Governorate, which may inflict on the Palestinian group in Gaza conditions of life that could bring about its physical destruction in whole or in part.

Domstolen har bare jurisdiksjon over det som har med folkemordskonvensjonen av 1949 å gjøre, og bestemmelsen gjengitt over sier at militæroffensiv og andre handlinger som kan påføre palestinerne i Gaza livsbetingelser som kan føre til dens helt eller delvise fysiske ødeleggelse. Ingen annen militær aktivitet enn den som omfattes konvensjonen om folkemord stoppes av dette "forbudet." (Og at Israel, for alle dets feil og mangler, har intensjon om å begå folkemord er så absurd at man må være ganske forblindet for å hevde dette i fullt alvor.)

Det trengs ikke en gang avansert setningsanalyse for å fastslå hva ICJ uttaler, for denne domstolen har kun kompetanse til å dømme ut fra folkemordskonvensjonen. Dersom Eides tolkning er rett, har ICJ uttalt seg om noe den ikke har kompetanse til å uttale seg om og kan derfor ikke beordre noe som helst. Dersom den har beordret noe, så er det innenfor det den har kompetanse til å uttale seg om - og tolkningen jeg har gjengitt her er dermed den korrekte. 

Utenriksministeren bedriver altså desinformasjon og aktiv sverting av Israel. Det gjør han også ved å implisere at sivile tap, herunder det at barn dør, er aktive og villede handlinger fra Israels side (i samme intervju). 

Det norske fredsdiplomatiet har Barth Eide tatt livet av, og det er i det minste et lyspunkt i det hele. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...