fredag 31. mai 2024

Kjellerviner i mai


2010 Domaine William Fèvre Chablis 1er Cru Fourchaume

Ikke dekantert. Lys på farge fortsatt til tross for at den snart er fjortis. På nesen er den ganske eplepreget. I munnen har den først et meget ukledelig hardt, bittert og metallisk preg på tampen av smakskurven. Med tid og temperatur forsvinner det, heldigvis. Etter ca. ti minutter er vinen klassisk Chablis, med en syrlig, ren og mineralsk smakskurve som varer godt ut i ettersmaken. Men det er ikke noe ekstra som har skjedd her siden vinen var ung. Den er en tidskapsel, og det er kanskje greit siden disse vinene har blitt mye dyrere og mer varmepreget i årene siden denne ble laget. Det er en god vin, men ikke mer. Drukket fra Spieglau burgunderglass.

84/100


2023 Alzinger Dürnsteiner Ried Liebenberg Grüner Veltliner Smaragd

Denne vinen har ikke vært innom kjelleren, men den må omtales et sted og det blir her. 10. mai var jeg og en venn hos Leo Alzinger i Unterloiben og smakte gjennom porteføljen under ledelse av fruen Katharina, og endte opp med å kjøpe tre flasker jeg tok med hjem. To av dem var av denne vinen, og det er jeg glad for. Vinmarken  er den eneste Alzinger driver utenom Loiben (Unter- og Ober-), og jeg skjønner godt at de gjør seg denne umaken. (Se bildet mitt fra sykkeltur - vinmarken er den nærmeste skråningen.) Grüner dyrker man gjerne på löss (og noen GVer selges også med "Löss" på etiketten) og mer flat mark, men dette er et av unntakene - og Alzinger dyrker denne mot toppen av denne bratte marken. Jeg nøler ikke med å utrope denne til en enestående vin. Grüner har en tendens til å være fyldig og litt bred, men denne er kompleks, detaljert og elegant. En oppvisning i elevert vinmaking, rett og slett. Duften er kompleks, med bakt sitron, kalk, hvit pepper, gurkemeie og kjørvel i tur og orden. I munnen er den det som på kjedelig vinspråk kalles "mellomfyldig," men hovedinntrykket er som før nevnt elegant, nesten svevende. Helt klart enestående, og jeg ser ikke noe poeng i å lagre en vin som smaker så nydelig nå. Lokalt driver de heller ikke med lagring av disse vinene, enten det er GV eller Riesling. Drukket av Zalto Universal (og Zalto-glass ser ut til å være standard i restaurantene i Wachau). 

På polet er Alzinger nå representert med fem viner, hvorav to er Smaragd, men ingen av dem er denne vinen. Jeg kjøpte denne for 23 euro per flaske, og Riesling Smaragd Hollerin for 24,50 euro per flaske. På polet går de for godt over 500 kroner. (Alzinger burde for øvrig skiftet navn til Tott, siden de er rett på andre siden av gaten fra Knoll.)

92/100

Ekteparet Leo og Katharina Alzinger i et "publicity photo," men de så akkurat slik ut også 10. mai 2024:


Château Blaignan 2016 (Médoc)
Klar på fargen. Duft med mest søtlig jorbær, men også litt grafitt (som i blyant). Balansert i munnen med god lengde. Vinen var bedre både i 2020 etter et år i kjelleren min, og for to år siden. Dette er en rimelig bordeaux der årgang 2017 som nå er i handelen koster bare 220 kroner. 

85/100

Ole Martins 100-poengskala med beskrivelser*

Helt ekstraordinær (96-100 points)

Enestående (90-95)

Meget god til utmerket (85-89)

God (80-84)

På det jevne (75-79)

Under pari (70-74)

Ligg unna (50-69)

* Parkers skala modifisert for CellarTracker og oversatt av meg

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...