tirsdag 30. mai 2023

Kjellerviner i mai




2005 Domaine Pavelot (Jean-Marc et Hugues) Savigny-lès-Beaune 1er Cru La Dominode

Skikkelig mørk til burgunder å være, og nesten ugjennomsiktig på fargen. Det er sjelden, men så er da også 2005 en sjelden årgang. Dyp aroma med mest mørke toner, av jord og svakt også noen krydderier, og knuste ferske tyttebær. Dyp saftighet og kraft i smaksbildet, og nydelig lengde. Dette er klart en enesteående vin. Den forrige flasken, som jeg kanskje noe generøst ga 90 poeng, var blitt litt kantete. Før den fikk tid og romtemperatur var den i overkant preget av strukturen. Den drakk jeg fra Zalto Burgundy, men denne fra Riedel Burgundy. Kanskje det gjorde noe for resultatet? Men etter17-18 år er sikkert også flaskevariasjonen mer merkbar. Kjøpt for (i dag) latterlige 325 kroner i 2009. Drukket fra Riedel Burgund.

91/100

2011 Georg Mosbacher Forster Pechstein Riesling Grosses Gewächs

Mer gul enn gyllen, kanskje, men alderen vises også på fargen. På nesen er det et fint spill med innslag av gule frukter som mango og bakt sitrus samt noe dill. I munnen er det eleganse og harmoni som råder, og lengde. Denne vinen snakker varlig til deg, men hører du etter får du del i dens skjønnhet. Den er som en stille, vakker vårdag som forteller deg (løgnen om at) alt er vel i verden og at du kommer til å leve lykkelig alle dine dager. Enestående. 

Kjøpt for fattige 260 kroner i 2013, og drukket fra Zalto Universal.

91/100

2014 Jean-Yves Devevey Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune Les Champs Perdrix Blanc

Fortsatt ganske lys, med et islett av grønt heller enn gyllent. Dufter som en hvit burgunder skal, med frisk sitrus, litt fat og et islett av hasselnøttskall. God fylde og lengde. Helt klart en Hautes-Côtes som bokser godt over sin vektklasse. 2014ene har vært trange og spisse, men det løsner nå. 

87/100

2010 Dönnhoff Hermannshöhle Riesling Großes Gewächs

Strågul med et gyllent skjær. Rik og kompleks duft med de fleste relevante elementer minus petroleum, og der ingen dominerer. I munnen denne flytende selvmotsigelsen av rikhet, friskhet og presisjon. Lang og sømløs. Den fullstendige harmoni og stillferdige intensitet. Selvsagt lang ettersmak. Jeg har lagt meg på en forsiktig poengutdeling på bloggen, i respekt for hva de enkelte delene av skalaen faktisk sier. Men de høyere delene må kunne bruke, ellers blir det ikke noen fullstendig skala. Det er min oppfatning at denne vinen denne kvelden var helt ekstraordinær. Kjøpt for fattige 361 kroner i 2012. 

96/100

2019 Domaine d'Aupilhac Coteaux du Languedoc Montpeyroux Les Cocalières

Garrigue og skogsbær, fin saftighet slår inn i munnen. Elegant, kjølig fruktighet, og meget god lengde. Ganske burgundersk i stilen, noe som kanskje skyldes den betydelige forskjellen på dag- og nattetemperaturer. 40% Syrah, og resten likt fordelt på Mourvèdre og Grenache. Virkelig en utmerket vin til 340 kroner, men er nå utsolgt dessverre. Montpeyroux er et kvalitetsområde for vin, og dertil vakkert. Like ved der vinen under lages. Dessverre utsolgt. 

89/100

2017 Mas de Daumas Gassac (Rouge) kr 490

Duft av lær, urter, skogsbær og noe blyantspiss. Også frisk i munnen, men med merkbare tanniner og dybde. Meget god lengde. Smakselementene er i balanse, men de er ikke helt integrert ennå. Jeg vil lagre denne noen år til. Laget med Bordeaux-mix av druer med 77% Cabernet Sauvignon og resten mindre mengder Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot (i følge polet) men 20+ skjeldne varianter i følge produsenten. Gjæret på stål og lagret et år pluss på brukte fat. Laget ved fantastiske Saint-Guilhem-le-Désert ved Herault (se bildet), der jeg gjerne padler kayak om sommeren. Lenke til vinen og produsenten

88/100

THE 100-POINT RATING SCALE

Helt ekstraordinær (96-100 points)

Enestående (90-95)

Meget god til utmerket (85-89)

God (80-84)

På det jevne (75-79)

Under pari (70-74)

Ligg unna (50-70)

Og denne tar jeg på alvor! 90 poeng, for eksempel, betyr "enestående" og ikke "utmerket."

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...