torsdag 3. november 2022

Montpeyroux


Montpeyroux ligger i overgangen fra Massif Central og til lavlandet, og som de fleste kvalitetsområdene i Languedoc er det forskjellen på natte- og dagtemperatur som er nøkkelen til kvalitet. Her er det opptil 20 graders forskjell. Fra før har også en by som Montpellier, som ligger mye nærmere kysten, to grader kjøligere gjennomsnittstemperatur i vekstsesongen enn for eksempel Avignon og Orange i sydlige Rhône. Så her er ikke lengre sør ensbetydende med høyere temperatur. Heller tvert om. Ulikt Châteanuneuf-du-Pape har ikke dette området drahjelp fra AOC'ens rykte. Derfor er det sjelden å komme ut for overprisede viner. Disse her er virkelig strålende, og koster ikke all verden.

Dom. d'Aupilhac Cuvée Aupilhac Montpeyroux 2018 kr 290

Dufter garrigue og skogsbær. Saftig og rik duft, og saftig og elegant i munnen. Omtrent like deler Syrah, Mourvèdre og Carignan utgjør hoveddelen av druematerialet. Men det er også litt Grenache og Cinsault. En virkelig god vin som ingen pol har inne på sin liste. Da jeg var på VP-smaking her forleden var det ingen av importørene jeg spurte som hadde viner fra Languedoc inne. De var nesten litt uforstående til spørsmålet. ★★★★

Dom. d'Aupilhac Les Cocalières Montpeyroux 2019 kr 325

Heller ikke denne er det noen pol som har inne på sine lister. Skamme seg! Den er ikke så ulik den forrige vinen, men den er mer avdempet, saftigere og strukturen er noe lettere enn den vinen. Dette er en lettdrikkelig og meget flott vin som jeg også har kjøpt inn til heimen. Kanskje kveldens beste vin etter min mening. Her er det 40% Syrah og resten likelig fordelt på Grenache og Mourvèdre. ★★★★★

Mas de Daumas Gassac Rouge 2017 kr 490

I det minste er det noen som har tatt denne inn i sine hyller, deriblant et par pol i Bergen. Her dufter det bringebær og lær, og noe solbær. Den er sofistikert, harmonisk og riktig nydelig. Kanskje kveldens nest beste vin, og jeg har da også kjøpt den til egen kjeller. Ikke for det, jeg har også forgrepet meg på den en gang. Her er det Bordeaux-blend som gjelder, med hoveddel Cabernet Sauvignon på 77% og 19% til sammen fra Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc og Malbec. Men også 4% av en lang rekke rare druer som de prøver ut: Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Montepulciano (Italy), Armigne (Switzerland), Arenie, Areni Noir (Armenia), Bastardo, Souzon (Portugal), Saperavie (Russia), Tchkaveri, Tchekavesi (Georgia), Brancalleo (Galicia), Carmenere, Abouriou (old French grape varieties) and Plavac Mali (Croatia). Den som kjenner påvirkningen fra denne buketten lyver eller lider av selvbedrag. Det som ikke er bedrag, er en virkelig nydelig vin fra et svært interessant område. Den er IGP Saint Guilhem-le-Désert, en nydelig gammel liten by som jeg besøker hver sommer for å padle kayak i Herault. (Bildet er fra Mas de Daumas Gassac) ★★★★

★★★★★ TOPP KJØP 

★★★★ GODT KJØP 

★★★ GREIT KJØP 

★★ FOR DYR 

★ STYR UNNA

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...