søndag 5. juni 2011

SN: Hvit sommer

Vi hadde en "hvit" meny denne gangen, og derfor ble det bare hvite viner. Nesten. Jeg var vert, og noterte som vanlig ikke, så det blir litt impresjonistiske notater av dette.

Elatis Vino Rosato 2010 (Burlotto)
Ingen regler uten unntak. Her har vi litt rødfarge fra Piemonte. Denne har jeg omtalt før, og slutter meg til mine egne notater. En sjeldent god Rosé, men ikke åpenbart genial til Caprese.

Pflanzerreben de Rohrschwir Riesling 1996 (Rolly-Gassmann)
Fabelaktig og moden Alsace Riesling som jeg har anbefalt i tipsbrev. Den kom på Spesialslippet i mai. Vinøs, flott syre, moden men uten for mye petroleum. Det er nesten bare Muscat og Riesling fra Alsace som smaker av det viner er laget av: druer! Satt som et skudd til scampi i chili.

Gaisberg Riesling 2002 (Hirsch)
Her har vi unntaket: også viner utenfra Alsace kan ha preg av drue. Denne har det. Fyldig, vinøs og altså: drue. Ikke så moden som vinen over, men flott.

Pur Sang 2004 (Didier Dageneau)
Nydelig - men syre city. Det er jo et årgangspreg. Under er det flott vinøsitet, og ikke det nesten overmodne preget til viner fra ymse Cotat. Jeg tror jeg lar mine flasker ligge tre-fire år til før jeg tenker på å knekke dem.

Clos de la Coulée de Serrant 2000 (Joly)
Dette ble bra! Mørk gyllen farge - omtrent som Cognac. Jeg fryktet det verste, men neida: dufter søtvin. Marsipan og tørket aprikos, i munnen har den spenst og syre, og lang ettersmak. Ikke noe epleskrott eller Calvados. Svært særpreget, og Chenin Blanc krever sin mann/kvinne. Dette er ikke viner som sjarmerer eller forfører, men de vinner seg med nærmere kjennskap. Jeg smakte min 2002 for ikke lenge siden, men den var jeg betydelig mindre begeistret for. Nå er det tomt for denne vinen i min kjeller, og det kan det nok komme til å forbli.

Hermannshöhle Riesling GG 2005 (Dönnhoff)
Dette har strammet seg godt opp, og blitt riktig bra. Fylde og spenst, og skikkelig lang. Blomsterpreget duft - som jeg burde tatt mye tidligere som kjennetegn på Nahe.

Chablis 1er Cru Les Forest 2000 (Dauvissat)
Den første gode (dvs. uoksiderte) jeg har drukket av denne. Som en god Chablis skal være, men bare såvidt inne i drikkevinduet.

Grüner Veltliner Eiswein 2008 (Allram)
Nydelig. Kort og godt nydelig. Og tilgjengelig fremdeles fra Polets lister og noen få utsalg.

Escherndorfer Lump Silvaner Auslese 2007 (Horst Sauer)
Sjelden vare, dette. Svært interessant, for den klarer å kombinere sødme og et visst vegetalt preg. Jeg plasserte den lett i Tyskland, og når det ikke var Riesling gikk jeg rett på Silvaner. Interessant bekjentskap. Kjøpt i Tyskland, men Terroir Wines har viner fra Horst Sauer - eller de har hatt det.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...