onsdag 1. juni 2011

EU- og Euro-uro

Nå om dagene hører vi ikke så mye om Euro-krisen. Det rapporteres at ministre har møttes, og at det er store demonstrasjoner i Hellas og Spania. Men det bør ikke være noen tvil likevel: en krise av monumentale proporsjoner er under oppseiling, og det finnes ingen gode løsninger. Smertefullt og opprivende blir det uansett.

Illustrasjonene over, som er hentet herfra, viser hvem som har lånt til hvem. Kort fortalt er det PIGS som har lånt penger av det flittige nord, i all hovedsak Tyskland. Komersielle banker og nasjonale banker går litt over i hverandre, siden statsbankene står som garantister for lån fra disse. En Euro er ikke lenger en Euro: har du tusen Euro i en Gresk bank kan du godt tape alt siden staten som garanterer bankene er konk. Har du tusen Euro i en Tysk bank er du sikker. Det er også sikkert at dersom alle tar ut sine penger i greske banker rakner alt. Først i Hellas, men så tett sammenvevd er dette at ingen er trygge. (Legg ellers merke til at PIGS over ikke er PIIGS: Italienerne har stort sett lånt av hverandre. Ingen andre enn Italienerne stoler på italienske banker, og det kan de være glade for nå. Det er ingen grunn til at Italia trenger å forlate Euroen.)

Alle ble rammet av finanskrisen fra 2008, men det var de landene som ikke hadde orden i sakene da denne krisen slo inn som kom ut på feil side av skillet mellom vanskelig og umulig. Statsbankene og statene er så nært knyttet sammen at konkurs rammer begge. Det var kostnadene ved å redde bankene fra Finanskrisen, og manglende vekst i etterkant, som har ført til krisen for PIGS.

Krisen for PIGS er en krise for hele Euro-området siden sentralbankene i Tyskland, Nederland osv. også går over ende dersom PIGS ikke gjør opp for seg. Gjelden til PIGS blir dermed gjelden til Tyske og andre statsborgere. Det er en viktig grunn til at Hellas og andre ikke har fått seile sin egen sjø for lenge siden.
Både statsbankene og statene er grovt forgjeldet, og den private sektor må ta over. Det vil ta flere år, hvis det i det hele tatt lar seg gjøre.

Så hva skjer?
  • Hvis et av PIGS landene ikke klarer å låne eller gjøre opp for seg, vil det gå ut av Euroen og skaffe seg sin egen valutta. Lånene forsvinner ikke, men trolig må de delvis saneres. Långiverne - herunder det norske "pensjonsfond utland" - går på store tap som skattebetalerne må dekke. Innstrammingene i disse landene som vi har sett til nå blir småtterier, men konkurranseevnen til landet blir bedret (og inflasjonen går i taket).
  • Dette vil omtrent umiddelbart skje i de andre PIGS-landene også, og kanskje flere, enten det trengs eller ikke. Her blir det stampede, og da har kjølig rasjonalitet trange kår. Euroen går i oppløsning, men kan kanskje reddes for de seks opprinnelige landene (minus Italia), og pluss Østerrike og Finland. 
  • En annen mulighet er at finansieringen av statsgjeld i Eurosonen tas ut av privat sektor, og at solvente nasjoner understøtter den Europeiske sentralbanken. Det betyr at de eksisterende sentralbankene i Eurosonen legges ned. Det blir en fiskal union også, der sentralbanken setter klare mål for budsjettene i hvert medlemsland. En tettere politisk union, med andre ord. Ikke populært i dagens klima, og særlig ikke siden de sparsommelige i det protestantiske nord vil ha et ubehagelig hardt grep om familiejuvelene til ødelandene i det katolske og ortodokse sør.
  • Fremdeles må gjeld saneres, og trolig må noen land ut for godt. Helt sikkert Hellas, antakelig Irland, muligens Portugal men neppe Spania. Det er bare min gjetning basert på rajsonelle forhold (se over), men det er ikke sikkert fornuften vil styre dette hvis markedene begynner å røre på seg i forkant av en omforent løsning.
Det jeg skriver her er inspirert av Martin Wolf i Financial Times, men verken han, jeg, eller noen andre i verden aner hvordan dette vil gå. Det eneste som vites er at vi er i ukjent farvann, og at det vil gjøre vondt. Ikke bare i Hellas og andre land sør og vest i Europas randsone, men også her oppe i Nord. Selv om vi ikke er med i EU eller Euroen er vi med i Europa. Tro det eller ei. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...