tirsdag 16. februar 2010

PIGS


Nei, jeg har ikke begynt å skrive om gårdens dyr, men PIGS er den lite flatterende fellesbenevnelsen på Eurosonens minst solvente land: Portugal, Ireland (før Italia), Greece and Spain. I første rekke er det nå Hellas det står dårligst til med. Hellas er forlengst avslørt som juksemakere av første rang: de har aldri klart den monetære unionens krav, men bare jukset med tallene. Nå er overskridelsene så enorme at alt kommer for en dag. Så hva skal gjøres?

Tyskland har trått til med garantier som skal være en siste skanse mot totalt sammenbrudd, men først må landet selv gjøre hva det kan for å reversere overskridelsene. Tonen har blitt klart skjerpet i det siste. For alle vet at faller Hellas, så står flere land for tur. Da faller dominobrikkene så fort at vi får en ny finanskrise.

Mange hevder at EU må redde Hellas, ellers går hele Euroen nedenom og hjem. Dette er riktig, men det betyr ikke at andre land må redde Hellas. For da er det ingen ende på land uten orden i sine finanser som må kjøpes ut av trøbbel av land som har orden på sakene. Hele vitsen med kriteriene for statsgjeld og underskudd på budsjettene er jo at ingen skal ligge de andre til byrde.

EU har et felles marked, og omsider fikk man også en felles valuta for de fleste landene i markedet. Felles marked og felles valuta hører sammen. Men det gjør også felles valuta og felles stat. Strenge regler er erstatningen for staten, men vil dette holde? Var kompromisset med valuta-union uten politisk union bare en drøm? Vi vet ennå ikke svaret, men beslutningene som gjøres det kommende året vil avgjøre skjebnen.

Tøffe omstillinger venter mange land som ikke lenger kan leve på lånte penger - enten de er utenfor eller innenfor Eurosonen. Et av de utenfor som får det knalltøft er Storbritannia. For Hellas sin del er valget klart: enten blir det beinhardt for Hellas med opptøyer og politisk sammenbrudd som mulig utgang. Eller så blir det opptøyer i flere EU-land med Tyskland som første stasjon. For viljen til å betale for andres uansvarlighet er ikke stor, og hjelper man først Hellas er det mange andre land som står i kø for å bli reddet.

Euroen burde fortsette uten Hellas og flere andre som i årevis har brutt kravene, men noen slik klausul for å "stemme ut" land finnes ikke. Mange har sammenlignet EU med å sykle på line: hvis det hele tiden ikke går framover (med integrasjonen) vil man falle av. Nå er det en reell sjanse for at alt går i revers, men uten at balansen bevares.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...