onsdag 28. mai 2014

Wongraven anno 2014

I april smakte jeg en del viner i Grieghallen under Vinmonopolets smaking der. En av mine faste stasjoner er Sigurd Wongraven - som delvis vokste opp i samme bygd som meg (men noen år etter) - første gang omtalt her.

Vi starter med aperitifen (som også pryder innlegget):

Wongraven Champagne Brut kr 310
Den heter "Brut" men er egentlig "Extra Brut". Druemixen er Pinot Noir 50%, Chardonnay 40% og Pinot Meunier 10%. Den er en NV, men denne cuveen er 100% årgang 2008. Det er kanskje den så langt beste årgangen dette årtusen. Moussen er heftig, i nesen er den fruktig med røde bær. I munnen lett, lekker og kalkmineralsk. Nærmere 30 pol har den inne - inklusive i de største byene.

Jeg er ellers opptatt av å spre det glade budskap om at champagne er en vin som passer til nesten all mat (det gjelder bare å finne den rette champagnen), men denne sitter nok best som aperitif eller til mer sarte sjømatretter.

Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2013 kr. 155
Jeg lenker ikke til denne siden det er 2012 som ligger i listene, men den er på en lang rekke pol rundt omkring det ganske land.

Drueblandingen er 85% Barbera, 5% Dolcetto og 10% Nebbiolo. Det er det siste elementet som er interessant her - eller mest interessant i alle fall. Da denne cuveen først ble lansert av Wongraven ga jeg klar tilbakemelding om at den manglet bitt - og det kom i form av Nebbiolo i den neste årgangen. Denne gangen er Nebbioloen i sin helhet Barbaresco fra 2010! Man kan blande inn 10% fra andre druer eller fra andre årganger, og det har Sigurd gjort med godt hell.

Røde bær med mest krekling og tyttebær. Lett og lekker vin med litt bitt. Likevel er det nok til pastaen denne vinen vil fungere best.

Wongraven Unione Barolo 2008 kr 350
Sigurd selv mener at årgangen er best i Barbaresco, men dette er en vin som holder i massevis. Den er lys på farge med en god del bruning (uten at det i Nebbiolosammenheng betyr noe negativt i det hele tatt). Den følger opp med en slank munnfølelse, men med godt grep og fin lengde. Den er intens på en litt lavmelt måte. Eleganse er et fremtredende kjennetegn.
Vinen er på BU, men det er svært mange pol som holder seg med denne.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...