søndag 4. mai 2014

Ukraina - II

Det er på tide å oppdatere det jeg skrev om Ukraina her på bloggen for over to måneder siden. Det var ikke så mye som var klart da, men jeg våget likevel noen påstander som da var kontroversielle.

Men begivenhetene har bekreftet noen av dem - først og fremst at Krim ville bli russisk - og gjort andre mer optimistiske.

Blant de siste har vi først og fremst at de østlige provinsene vil inngå i en føderasjon med de vestlige. Det synes nå mer eller mindre klart at de østlige provinsene vil følge etter Krim inn i Russlands favn.

Ukraina er lutfattig og militæret er ikke opprustet men har mer eller mindre rustet opp. Bokstavelig talt. Det er videre fullt av russiske infiltratører helt opp til toppnivået. Mange har kamperfaring fra Sovjet-tiden og har kjempet for Sovjet i Afghanistan og for Russland i Tsjetsjenia og Dagestan.

En propagandakrig vi også får merke her i vesten har beredt grunnen for det som kommer til å skje. Provokatører og selvbestaltede nye ledere tar over maktsentra og maktsymboler, og utfordrer myndighetene i Kiev. Disse viser sin maktesløshet, og veien over til moder Russland går på skinner uten at Putin trenger å sende de troppene han har skaffet seg dekning for å sende over.

Denne artikkelen er snart en måned gammel, men fremdeles aktuell. Det er klart at Putin vil ha de østlige provinsene - eller de fleste av dem i alle fall. Men vil han kanskje ønske seg et helt belte bort til (og etterhver med) Moldova? De siste opptøyene i Odessa kan tyde på det. (Se bildet under fra The Times).

Det som er helt klart er at den kalde krigen ikke er over - den tok seg bare en velfortjent pause.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...