onsdag 12. mars 2014

Moden Barbaresco - del II

(Bildet er ikke fra smakingen, men likevel relevant)
Første del finner du her.

Serio Borgogno Battista Barbaresco 1964
Fargen er en rosa-brunlig orange, og den er lys og lekker å se på. Dufter rosiner, dadler, og er litt syrlig og svært lite fyldig. Kort og godt i letteste laget - men kan kanskje fungere som aperitif.

Oddero Barbaresco 61
Dufter tjære og skiklister - samt muggen kjeller. Snev også av gammelt klesskap. Ganske død i munnen. Korka/TCA.

Rinaldi Giuseppe Barbaresco 1961
Forbløffende mørk. Dufter møbelpolish og tjære. Svært ungdommelig noenogfemtiåring.

Mascarello Giuseppe Barbaresco 1961
De to Mascarellovinene var begge svært lyse. Denne svært lys rose. Ikke særlig kompleks. Svake toner av nyperose og edelt treverk. Ganske blass på smak også.

Mascarello Giuseppe Barbaresco 1967
Mer rødt her enn i vinen over, selv om også denne er svært lys men klar. Dufter pipetobakk og litt møbelpolish. I munnen er det mer tjære. Fin smidighet - på den elegante siden. God lengde. En av de beste denne kvelden.

Gaja Barbaresco Vecchia Riserva (NV, men antatt 1947-1955)
Lett å kjenne igjen som gammel italiensk vin med noe tjære og treverk. Også et snev av rødbeter og av mugg. Et visst oksideringspreg også, men en så gammel vin er ikke prematurt oksidert. Det kommer også mer røyk - bålrøyk - etter hvert.

Gaja Barbaresco 1964
Lys, men ikke av de lyseste. Litt stum, men jordlig duft. Fremdeles ung. Syrlig, men uspesifikk duft. Lekker og harmonisk i munnen, men altfor lite ekspressiv.

Konklusjon?
En interessant smaking, så klart, men ikke av den typen som gir meg gåsehud. Det er interessant å sammenligne med tidligere smakinger av moden Barolo, som her og her. Det er jo klart at disse vinene ikke utgjør noen statistisk pålitelig sammenligning, men likevel våger jeg å trekke en konklusjon. Barolo har mer fruktighet og stuffing å bygge på for lang lagring. Disse Barbarescoene ble ofte for skrinne uten å kompensere med noe mer interessante dufter. Kanskje de står seg godt på mellomlang sikt - 10 til 20 år, men deretter er det vesentlig sikrere og mer interessant å satse på Barolo. Det er i alle fall hva jeg har kommet til.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...