fredag 28. februar 2014

Kjellerviner i februar

2004 Rene Lequin-Colin Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Vergers
Den andre av to flasker. For et år siden tok jeg den første, og det var ikke all verden for å si det forsiktig. Denne - derimot - var i alle fall en del av verden. Lekende lekker i munnen, og lang i ettersmaken. Perfekt balansert - dansende i munnen. Til fattige 270 kroner var dette en drøm. Men den første flaskens skuffelse tatt i betraktning, så var det kanskje ikke så billig likevel. Nok et eksempel på at det ikke finnes store viner - bare store flasker. Eller i dette tilfelle: svært gode flasker.

2002 Forstmeister Geltz Zilliken Saarburger Rausch Riesling Spätlese
Svært lys for alderen. Første nese har noe sitrus og et snev av petroleum. Andre nese gir mer av dette, og også skifer. Vinen minner om mykt regnvann, sømløs og lekker. Lekende lett, og utfordringen er bare å holde igjen og ikke drikke opp alt med en gang. (Bildet: Saarburger Rausch)

1989 Château d'Angludet (Margaux)
Også en sømløs, moden og velintegrert vin. Dufter jordlig - og helt på kanten til at det kan være kork. Men etter 25 år er det grunn til å tro at små tendenser hadde utviklet seg til full pakke, så det er trolig ikke kork. Til det er også vinen for lekker og harmonisk. Men den er ikke helt der oppe - den påkaller ikke de kraftigste superlativene.

2011 Domaine Leflaive Bourgogne Blanc
Jeg kan ikke drikke bare utgamle viner. Denne kjøpte jeg på burgunderslippet nettopp. Litt dristig, for dette er litt ungt selv for Bourgogne Blanc. Etter en time i karafel gikk det likevel bra. Mye sitrus og syre, men smaken er også utrundet på et vis. Intense saker, som absolutt blir mye bedre av temperatur. Likevel er den litt for skrinn. Kvaliteten står ikke i forhold til prisen. Lav temperatur aksentuerer syren, og det trenger denne vinen ikke. Kanskje viser den seg fra en annen side om noen år? Jeg satser på det med mine gjenværende flasker.

2002 Jadot Savigny-les-Beaune 1er Cru Les Vergelesses
Nydelig moden burgunder. Skogsbunn, lær og knuste kirsebær. Ikke helt der oppe i burgunderhimmelen, men mer enn god nok for meg. Prisen er omtrent der man finner Bourgogne Rouge fra siste årgang fra de mer populære produsentene.

Men selvsagt: da jeg skulle bestille mer av denne vinen (som bare såvidt var innom min kjeller) var det tomt.


1 kommentar:

Adrian Moczyński sa...

Super wpis. Pozdrawiam i czekam na więcej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...