mandag 17. februar 2014

Valken rykker ned til B-listen for spesialpol

Spesialpolet i Valkendorfsgaten i Bergen rykker ned en divisjon. Det går fra å være A-liste spesialpol til B-liste spesialpol. Sammen med Vikapolet i Oslo har Valken hatt tilgang på flere varer som tidligere har vært omsatt på spesialbestilling fra importørene. Dette har pågått i flere år. Det har heller ikke vært noen hemmelighet at Vika har solgt svært mye mer enn Valken i Bergen - i noen perioder opptil ti ganger så mye i følge mine kilder.

Det er nok flere grunner til dette. De som sitter på landets større formuer bor i eller i nærheten av Oslo, befolkningsgrunnlaget er et helt annet på det sentrale østlandet, og mye tyder på at i hovedstaden er vin som statussymbol mye viktigere enn i Bergen. (Foto: Side2.no) Både på Vika og i Bergen har det blitt et betydelig lager av varer fra tidligere slipp. Noe av overskuddslageret i Bergen - og det dreier seg om tusenvis av flasker - ble overført til spesialpolene med utvidet distribusjon. Med andre ord: det er manglende omsetning i Bergen som ligger til grunn for denne avgjørelsen.

I det siste har også flere butikker utenom disse to fått status som mottakere av varer med utvidet distribusjon - det gjelder CCVest i Oslo, Valentinlyst i Trondheim, Kvadraten i Sandnes, Hamar og Sandefjord. Nå blir Valken i Bergen lagt til denne B-listen, mens Vika vil trone alene som spesialbutikk med fullt sortiment. Hva dette betyr i utvalg er lett å se ved å sammenligne listene for det siste slippet med Burgund som tema. Listen over viner å få kjøpt i Vika er på 15 sider, Valken i Bergen 8 sider og B-listen på litt over 2 sider. Det er altså en betydelig forskjell.

Jeg tok kontakt med polet i dag som bekreftet planene om endret status for Valken. I svaret sto det en setning som jeg håper vil være retningsgivende for vareutvalget i B-liste butikkene: "vi vil gjøre vårt ytterste for at B-butikkene skal få et interessant tilbud med svært attraktive varer i tiden fremover." Utfordringen for polets spesialbutikker blir å få til en rimelig distribusjon av de mest attraktive flaskene. Det er ikke lett når det er snakk om små volumer, og når så mye av omsetningen uansett skjer i Oslo. Hvis spesialpolene på B-listen ender opp kun med vinverdenens middelhavsfarere er det svært beklagelig.

En ekstra grunn til det er at importørene synes å ha mistet interessen for Bestillingsutvalget (BU). Viner der selger -  etter det jeg forstår - betydelig dårligere enn for noen år siden. Det er en utbredt oppfatning at det er for mye vin i det norske markedet. Flere vil derfor forsøke å få sine varer inn på Spesialslippene. For dem betyr det umiddelbart oppgjør og ingen risiko. What's not to like?

Vi kan derfor lett havne i den situasjonen at de mest interessante vinene kun blir å få på Vika, og dermed vil vi være i en betydelig dårligere situasjon for tilgjengeligheten av kvalitetsvin enn før spesialpolene dukket opp. Dersom ikke B-listen blir mer attraktiv enn den har vært til nå (men hvilken B-liste er attraktiv kan man jo lure på?). Mine kilder i Vinmonopolet antyder at det kan bli en videre utvikling av ulike lister til lokale markeder basert på etterspørsel. Hvis Chablis selger bedre i Sandefjord enn i Hamar så får kanskje de første mer og de andre mindre i neste runde - bare for å ta et eksempel.

Derfor vil det være av avgjørende betydning at B-listene ikke bare fylles opp med "middelhavsfarere".* Alle forstår at viner som kommer til landet i noen få flasker eller en kasse ikke kan fordeles tynt ut over alt, men gode produsenter som før var å få på BU for alle som hadde interesse av dem bør ikke konsentreres i Vika. For ikke alle vininteresserte i landet har råd til å hyre noen til å ligge i sovepose utenfor Vika-polet.

Nå må det også sies at det er mye oversett og undervurdert vin i BU-listen. Polet burde gjort mer for å gjøre den tilgjengelig, for den er godt gjemt. Ta en titt du også!
* - "middelhavsfarerne" behøver ikke du og jeg å kjøpe, men importørene må kjøpe dem. Ute i den store verden må du handle de mer alminnelige vinene fra en produsent for å få tak i gullklumpene. Det er ikke bare DRC som driver sånn - det gjør alle (mer eller mindre).

1 kommentar:

Arild Haaland sa...

Trist å høre at Vika nedgraderes, men for oss som bor utenfor Oslo og Bergen er dette gode nyheter.

Ikke fordi vi ikke unner Bergen det strålende tilbudet som Valcken har hatt, men fordi vi nå er enda flere utenfor Oslo som ser urimeligheten av at "alt" av kvalitetsvin i Norge samles på Oslo vest.

Det må skje ganske så mye med B-listene om du ikke skal bli svært skuffet ved neste burgundslipp. Selv om siste slipp hadde en svak bedring ifht. den begredelige 2010B-listen, så er det dessverre middelmådighetene som dominerer, og kvantum har vært svært begrenset.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...