onsdag 25. september 2013

Einstein and Eddington

Dette er vitenskaps-TV, men også et menneskelig og historisk drama. Einstein trenger vel ingen introduksjon, men Eddington er neppe kjent for det store publikum der ute.

Den korte introduksjonen er at Eddington sto for den første bekreftelsen på Einsteins generelle relativitetsteori. Han befant seg på øya Principe den 29. mai 1919 og tok bilder av den totale solformørkelsen. Teorien predikerte at gravitasjonsfelt bøyer lys, og ved denne formørkelsen kunne dette testes i praksis. Eddington var kanskje sin tids mest nøyaktige måler, men ikke bare det. Han var også avgjørende for å holde den vitenskaplige kommunikasjonen gående mellom Einstein i Tyskland og vitenskapsfolk i England i tiden rundt den store krigen.

Eddington var kveker og pasifist, og deltok ikke i krigen. Mye av dramaet her er knyttet til krigen, og det krigen gjorde med folk både fysisk og psykisk - ikke minst tilliten mellom sannhetssøkerne innen vitenskapen. Einstens notoriske skjørtejakt får også noe oppmerksomhet.

For meg, som er over gjennomsnitlig interessert i astrofysikk, er dette spennende saker - om enn ganske kjent fra før når det gjelder relativitetsteorien. Her er det kvalitetene som drama som avgjør - og det får bestått. Filmen gir innsikt, den er interessant - men den når ikke de store høyder.

Men Eddingtons målinger ble førstesidestoff verden over, og med god grunn. Hele vårt verdensbilde måtte revideres - og det på en måte som de færreste er i stand til. For Karl Popper ble det en skjelsettende opplevelse - et stjerneeksempel på falsifiserbarhet. Her har vi et drama som forteller historien rundt dette. Det burde være minst like sentralt i skolen som fortellingene i Bibelen.

Konklusjon - Anbefaling

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...