tirsdag 10. september 2013

Australske viner - de hvite

Bindi Quartz Chardonnay 2011
Duft av sitrus og litt fat. Intens, mest syrlig. I det hele tatt en vin som er litt "spiss" - dvs. svært frontal (det skjer mye tidlig i smakskurven), og den er ganske så streng. Årgangen var av det kjølige slaget, og 2011 var året da så mye vann var samlet i Australia at verdenshavene var 2 cm. lavere. Bill Downie mente den trengte 10-15 år i kjelleren for å bli optimal. (100% fransk eik, 30% ny)

Luke Lambert Yarra Valley Chardonnay 2011 kr 300
Ganske reduktiv i aromaene (gummi og svovel), og ganske trang i skjæret. Men den har fin fylde og nok syre i alle fall. Det er første årgangen av denne vinen! Tenk det. (Så den kommer også på bildet)

Bass Phillip Chardonnay 2009
Første årgangen av denne kom i 1978, så den er svært så etablert i Australsk sammenheng. Den kommer fra den sørligste delen av det australske kontinentet (må man vel nesten si), helt i sør-øst. Produsenten er tradisjonell i australsk sammenheng, og jordsmonnet er rødt og vulkansk. Australia har noen av de eldste jordsmonn på planeten, og de er svært lite fruktbare.

Her er det mer tropisk frukt, og betydelig rundere enn den første vinen. Men ellers er de ikke så ulike. Mer ny eik er det her, og det brukes battonnage. Den er ganske søt, men slett ikke så dum. Downie mener den kan ha godt av 20 år i kjelleren.

Adam's Rib The White 2010 (Castagna) kr 330
Heller ikke Adam har filtrert vinen sin, for å si det slik. Den er ganske grumsete på farge. Dette er en blanding av Viognier og Chardonnay - men ikke så mye av den første. Likevel er nesen Viognier-preget. Viskøs, med grei friskhet - men ikke mer. Den svir i gummene - og det betyr vel at den med 14% er i overkant alkoholisk. (Biodynamisk)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...