søndag 8. november 2009

SN: Noen (få) viner i Paris


Tidligere i dag kom jeg hjem fra Paris. Over to dager hadde vi en konferanse med folk som jobber med vin og filosofi/psykologi/markedsføring. Det var, som i fjor, en svært givende konferanse. Faglig noe av det mest nyttige jeg har vært med på: man gir og får i stort monn, og lærer svært mye på kort tid fra folk med ulike utgangspunkt, men med en interesse for det samme emnet.

Det faglige var i stor grad behagelig, men en del av oppholdet var også rent behagelig. Vi spiste godt, blant annet på Benoît og på Rotonden (mer om den siden). Men siden dette er et smaksnotat, så er det vel best å komme over på noen av vinene. De to første har jeg notater på skrevet mens jeg smakte dem, de andre bare minnet.

Condrieu "De Poncins" 2006 (Francois Villard)
Fantastisk vin! Gyllen farge som kunne tyde på en betydelig eldre vin enn dette, friske aprikoser, en honningtone, og "kake". Har alt: fylde, friskhet og frukt. En svært forførende vin, som antakelig er best helt på egen hånd. Finnes ikke på polet, dessverre, men de har andre viner fra Francois Villard (bildet).

Marsannay 2006 (Trapet)
Flytende eleganse. Høye toner av skogsbær i duften, med en passe grov tekstur i munnen. Den følger bare på i hele smakskurven. Viner, i alle fall ikke rødviner, blir ikke mer lineære enn denne. Antakelig den beste 2006-burgunderen jeg har smakt. Hvis noen vet om en måte å skaffe denne i Norge må de for all del ta kontakt!

De følgende vinene er omtalt på minnet:

Chassagne-Montrachet 1er Cru "Les Cailleret" 2004 (Fontaine-Gagnard)
Sitrus og kalkmineraler, fin - men lagt fra overdreven - fedme, og mer urter enn de obligatoriske tonene av allehånde. Lang ettersmak. Et svært overbevisende eksemplar av arten.

Jeg drakk denne til lunsj med gode vinvenner på Caves Legrand like ved Biblioteque National. Stedet anbefales! Utvalget av viner er på et høyt nivå, og her kan man spise lunsj (prøv Plat Legrand til 15.50 Euro) og drikke vin fra utvalget. Vinene er ikke spesielt billige, det kan man ikke si, men stedet er vel verdt et besøk.

Chateau Boucassé Vielles Vignes 1999 (Madiran)
Hva skal man drikke når the four horsemen of the apocalypse er på veì? Andrew Jefford, en av de absolutt beste skribentene i vinverdenen, mente at det eneste som kunne stramme deg opp til et møte med disse karene var et glass Madiran. Når de tre gjestene på Benoît har valgt biff, villsvin og Cassoulet kan det passe med en solid rødvin. Det var denne. Så mørk ennå at den grenser til svart, duft av røkt kjøtt og lær. Solid men smidig i munnen, og et svært godt følge til maten.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...