tirsdag 31. januar 2023

Kjellerviner i januar - del II


2010 Château La Louvière Blanc

Fortsatt lys farge. På nesen er det bakt sitron med blandede urter og litt frisk mango. I munnen har denne vinen nådd optimum, med en eleganse og harmoni som nesten slår ut på Richters skala. Den fungerte perfekt til bakt torsk med rotmos - ryddet fint opp i munnen uten å overfalle den ganske midle middagsretten. Men det var etterpå, med slanten i glasset og meditasjonen i hodet, at den virkelig utmerket seg med før nevnte harmoni og eleganse. En enestående vin, og den beste jeg har hatt av disse. Drueblandingen bruker å veksle mellom bare Sauvignon Blanc, og en versjon der Semillon kommer inn med et moderat innslag som for eksempel 10%. 

90/100

2017 Langmann Gewürztraminer Beerenauslese

Kobberfarget. På nesen er det ikke noe som minner om lærebok-Gewûrztraminer. Det er tørket aprikos, litt kokos, og mye blodappelsinmarmelade. Virkelig nydelig og også interessant. I munnen er det veldig mye syre. Og sødme, selvsagt, men syren skjærer virkelig gjennom. Poengene sier det er en god vin, og det gode ligger i all hovedsak i duften. I munnen er det for mye av alt. Så kan man argumentere for at dette skal lagre lenge, men det må i så fall bli til lenge etter at jeg har gått i komposten.

84/100

2009 Georg Mosbacher Forster Freundstück Riesling Grosses Gewächs

Denne vinen har nådd et slikt nivå av harmoni, at det er litt vanskelig å skrive et smaksnotat. Modne rieslingaromaer, sømløs eleganse i munnen, og en lang ettersmak. Det får duge. Den holdt meget godt til fiskesuppen, men enda bedre til kontemplativ smatting i etterkant. Dette forblir en av de beste kjøpene jeg har gjort til godt under 300 kroner. 

90/100

2010 Domaine Rion Nuits St. Georges 1er Cru Clos St. Marc

Mine flasker fra 2006 og 2008 av denne vinen har ikke innfridd forventningene til det som noen har hevdet er en kandidat til Grand Cru status. De var for grove og usjarmerende. Denne flasken begynner å vise hva dette kan bli. Mørk, og nesen sier svært tydelig fra om sure kirsebær og fin sødme i frukten. Meget god lengde. Så langt mindre eleganse og harmoni, men en overflod av kraft og dybde. Men så kommer det liksom glimt av en annen og mer sart vin under der det er blomster og bringebær i en svært elegant og litt lavmælt fremtoning. Det skal bli interessant å følge denne vinen videre. (Bildet: Patrice Rion med sin line-up i 2011. Jeg er fotograf.)

91/100 

2014 Jean-Marc Pillot Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Vergers

Fortsatt ganske lys. På nesen er det litt honning, men det er den nydelige balansen i vinen som virkelig utmkerker den (91 poeng er "outstanding," og ikke en poengsum jeg deler ut i hytt og pine). Harmoni, er det vel rettere å si. Det er liksom ingenting som stikker seg ut, og man får bekreftelsen på at dette virkelig er de beste hvite vinene som lages. Når alt klaffer, som her. 

91/100 

THE 100-POINT RATING SCALE

Extraordinary (96-100 points)

Outstanding (90-95)

Very Good to Excellent (85-89)

Good (80-84)

Average (75-79)

Below average (70-74)

Avoid (50-70)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...