fredag 27. januar 2023

Kjellerviner i januar - del I


2004 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile

Floral på duft, med noe sitrus og et hint av petroleum under. I munnen har den harmonien til en velutviklet Riesling, stram og klar. Meget god vin, som skinner mer i andre årganger. (Dekantert en halvtime.)

85/100

2004 Château Pontet-Canet (Pauillac)

Dekantert omtrent en time. Dyp, mørk rødfarge. Ingenting her som sladrer om alderen. På nesen er det mye her som kan trekke i retning av det sørlige Rhône. Men det er også tobakk og bjørnebær. En dybde i frukten som overrasker i en årgang som denne. Lang, dyp, solid og fruktig - til rød bordeaux å være, selvsagt. En vin jeg trygt vil si er "enestående," så poengene her er ikke noe tegn på nyårsinflasjon.

91/100

2007 Château Doisy-Daëne (Sauternes)

En viss dybde i fargen som passer med alderen. Duft av tørket aprikos, marsipan og noe honning. Eleganse og harmoni her. En virkelig flott søtvin som passer til det meste, egentlig, som blåmuggost, nøtter, desserter og selvsagt helt for seg selv. 

89/100

2009 Pol Roger Champagne Vintage Brut

Ingen tydelige tegn på aldring på fargen. Fortsatt god, men ikke overdådig, mousse. I munnen er den dominert av sitrus, men også litt kapteinkjeks. God lengde. Jeg kunne gjerne tenkt meg noe mer intensitet, dybde og lengde, men det er kritikk på et høyt nivå. Meget god vin, men ikke på nivå med 2008 og 2004. 

86/100

2006 Luca Roagna / Nero di Wongraven Barolo Unione

Først snik-kork, der jeg mer merket at frukten var flat og duften like så enn noen muggen papp. Men etter som kvelden gikk, og reservevinen ble drukket, var det klart at det ikke var noe snikete med denne korken.

Iv (ikke vurdert)

Bildet: Laget med kunstig intelligens på beskrivelsen "Bald man with glasses aged 60 drinking Pontet-Canet with delight." (labs.openai.com) Litt skummelt at programmet fikk fargen på skjorten min da vinen ble drukket helt perfekt også, uten at det ble lagt inn i beskrivelsen. 

THE 100-POINT RATING SCALE

Extraordinary (96-100 points)

Outstanding (90-95)

Very Good to Excellent (85-89)

Good (80-84)

Average (75-79)

Below average (70-74)

Avoid (50-70)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...