lørdag 15. januar 2022

Champagne


Launois Grand Cru Réserve Brut Blanc de Blancs kr 350

Duft av lys sitrus og gule plommer. Frisk og elegant i munnen, velbalansert, men gjør i grunnen ikke så mye av seg. Det er lav dosage. Ganske tam vin, i grunnen. Jeg hadde ventet meg mer karaktér og substans. Basevinen er fra 2016, med 60% av totalen. Produsenten hører hjemme i Le Mesnil sur Oger i Côte de Blancs, og må vel nesten holde seg med Chardonnay. 

Launois Cuvée Maxime Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2015 kr 420

Om vinen over skuffer, så tar Launois det igjen med denne. Her er det mye mer grep og substans. Solid, ren og med god mousse. Kremete i munnen, og en virkelig flott vin som er verdt påslaget over vinen over. Den er også grei å skaffe, med nærvær i polets butikker i kategori 6 og over. Bare i Bergensområdet er det omtrent ti butikker. 

Vilmart & Cie Cuvée Rubis Premier Cru Brut NV kr 643

Roséchampagne som er antikkrosa på farge. Tørr i munnen, med godt grep og med god lengde. Likevel lekker og elegant. Virkelig en flott vin. Klart best (og dyrest) av disse tre. Pinot Noir, med 10% Chardonnay i miksen. 

Smaktested og tilstand

Kanskje jeg skal begynne å ta det med? Som Terry Theise skriver, så har nesten ingen smakere med dette. Men det er virkelig relevant. Skjer det i fred og ro i heimen, og over en lengre tidsperiode? Eller er det i hui og hast, stående, og med en større mengde viner som skal smakes innen en viss frist? Hva slags glass brukte du?

Her: Stående i Grieghallen (dvs. en underjordisk garasje), ganske tidlig i en runde med over 70 viner, og smakt ut av et glass supplert av stedet. Tulipanformet, men ganske bredt. Notater for hånd på blanke ark jeg tok med. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...