søndag 3. januar 2021

Vaksinegeneral nå!


Det går for smått med vaksineringen i Norge, og det jeg har hørt av planer inspirerer på ingen måte tillit til at dette vil gå raskt og effektivt. I mellomtiden har Israel nettopp vaksinert nummer en million! - og her i Bergen, for eksempel, har så langt INGEN fått vaksinen.

Vi trenger en vaksinegeneral. En som kan sørge for at de vaksinene vi får blir satt i armen på noen som skal ha dem. En som sørger for plan, oppfølging og ingen ¤#&%"¤# unnasluntring!

Kort sagt: Vi trenger Gjert Ingebrigtsen (til venstre over)! Logistiker, petimeter og med en beviselig evne til å skape suksess. Vi trenger en som skjønner at "godt nok" ikke er godt nok i kampen mot pandemien. (Foto: Hege Skilleås)

Det er kommunene som skal lage planene, og hvor mange kommuner har vi? I USA har de vaksinert 2,8 millioner mens planen var 20 millioner. Bremsen har vært dårlig oppfølging hos de lokale myndigheter som ikke har hatt gode planer eller tilgjengelige mannskaper lokalt. Har vi hørt om at vi her i Norge rekrutterer pensjonerte leger og sykepleiere og andre som kan steppe inn og gjøre jobben med å sette mange millioner vaksiner? Ikke jeg i alle fall. 

Når millioner skal ha vaksiner kreves det noe helt annet av innsats. Helsepersonell har nok å gjøre som det er, så nye behøves. Man trenger også mange til å observere alle som får vaksinen i ett kvarter etterpå eller mer - i tilfelle de får akutte symptom. Dertil trengs lokaler for dette oppdraget som potensielt vil omfatte hele den voksne befolkningen i Norge. 

Det er det at vaksineringen går som planlagt jeg er bekymret for. Da vil vi ikke være ferdige i dette året i alle fall.

Som det heter i veilederen: "Det er i dag bare leger og helsesykepleiere som kan ordinere vaksiner i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. … Dersom en lege eller helsesykepleier har ordinert vaksine til en pasient kan de imidlertid benytte seg av medhjelper for å få administrert vaksinen." 

Det trengs en helsikkes mengde medhjelpere, og lokaler som kan ta unna de massene som skal vaksineres. Hver dag som går uten at man benytter alle tilgjengelige vaksiner er en dag tapt for landet og oss som bor i det. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...