lørdag 9. mai 2020

Hvordan unngå smittespredning av SARS-CoV-2

Det er lett å tro at man kan bli ekspert av å lese mye om viruset på internet, men når man foretar god kildekritikk kan det være mye å lære. Noe av det mest interessante - nå når vi åpner opp mer og mer - er å forstå så mye som mulig om smittespredning. Muge Cevik, ved St. Andrews University i Skottland har studert det som finnes av god forskning på temaet og kommet opp med følgende hovedpunkter:

Infeksjonsraten var 6%, men mye høyere blant venner (22%) og familie (18%). 

Når det gjelder smittesteder var det også to som skilte seg ut: Hjemmet (13%) og kollektivtransport (12%). Også restauranter og underholdning lå høyt, på 7%. 

Voksne smittes mye lettere enn barn, også innenfor hjemmet. 

Hovedfunnene tyder på, men beviser ikke, det følgende:


  • Nær kontakt over tid kreves for å spre viruset.
  • Smitterisikoen er klart høyest i avgrensede rom som hjemmet, kollektivtransport, sykehjem, barer og andre (ganske trange) samlingsplasser innendørs. 
  • Tilfeldige og korte møter er ikke noen hovedfaktor i smittespredningen.
  • Eldre blir lettere smittet enn yngre. 
Dråper smitter, men luft gjør det neppe. Da ville infeksjonsraten i familier være langt over 20%. Den tyder også på at god hygiene beskytter, ikke minst flittig håndvask. 

Det er vel få av oss som kan flytte hjemmefra, så hovedkonklusjonen er vel at dette er dårlig nytt for offentlig transport men godt nytt for friluftsliv. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...