mandag 28. desember 2009

Stoltenbergs exit-strategi?


Jeg vet jeg burde latt det være, men jeg klarer det ikke. Noen spekulasjoner må jeg bare dele med leserne av bloggen. Jens Stoltenberg er nå inne i sin tredje periode som statsminister. Vil han søke en fjerde i 2013? Jeg har tungt for å tro det. (Bilde: Eirik U. Birkeland)

Mange har pekt på at Arbeiderpartiet har blitt betydelig mer maktarrogant etter valgseieren 14. september. Kanskje går det en arroganse-grense rundt 33% for Arbeiderpartiet? De er i alle fall på feil side av grensen nå, men kanskje det ikke bare dreier seg om partiet men like mye om dets leder og statsminister? Det er krevende å lede, og det meste tyder på at Stoltenberg er bedre utad enn innad. En koalisjon er ikke noe te-selskap, og Åslaug Hagas dårlig kamuflerte angrep på Stoltenberg i sin bok I de innerste sirkler tyder på at spenningene og kampene innad har vært hardere enn offentligheten har fått innblikk i.

Det tydeligste tegnet på at Stoltenberg begynner å gå lei er utnevnelsen av Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen til minister uten portefølje. Arrogant er det også, selvsagt, men det er tydelig at Schjøtt'n skal være Statsministerens dobbeltgjenger og også gjøre en jobb innad i regjeringen. Kanskje det letter presset såpass at det blir mer fristende for Stoltenberg å fortsette?

Problemet for Stoltenberg er at det er få steder å avansere. Han er for ung til å bli Stortingspresident ved neste høve, og det vil ikke passe hans temperament heller. Norge er for lite for han, men Norges og Nordens "kvote" med internasjonale toppstillinger er full. Eide, Egeland og Jagland er mer enn nok for et lite land oppe mot isødet, og med Norge utenfor EU og Fogh som leder av NATO bugner det ikke av tilbud der ute.

Dette taler for avgang i 2012, slik at Gahr-Støre vil få muligheten til å etablere seg som Statsminister før valget året etter. Han har suverent størst tillit blant norske politikere, og det er ingen på høyre-siden som har lyst til å ha han som motstander i en valgkamp. Avgang i et valgår lukter krise og desperasjon, så det er ganske utelukket.

Hva som er tilfelle vet bare Stoltenberg selv - eller kanskje ikke han heller? 2013 er langt fram, men det ville være overraskende for meg om Stoltenberg fronter Arbeiderpartiet når vi kommer dit. Mitt tips per i dag er at Arbeiderpartiet velger ny leder på Landsmøtet i 2012, etter at Stoltenberg har annonsert sin avgang kort tid etter Kommunevalget 2011.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...