lørdag 5. desember 2009

Nord-Irland


Man kunne tenke seg lystigere tema nå før jul, men sikkerhetssituasjonen i Nord-Irland er langt fra lovende. Bare flaks og dyktig politiarbeid har forhindret tap av menneskeliv siden mars. Hvofor jeg bryr meg? Generell interesse, at jeg har undervist om konflikten, og at kona mi skal til Belfast fire dager til uken.

I Nord-Irland har det utenkelige skjedd. Like vanskelig som det var å se for seg at muren falt, var det å se for seg at de ytterliggående protestantene ledet av Ian Paisley og Sinn Fein (her representert av Martin McGuinness - som, sies det, var nestleder i IRA i Derry, og som ble arrestert med bilen full av eksplosiver og ammunisjon i 1974). Paisley var den mest militante på andre siden. Da begge ble ministre i den nye regjeringen i 2007 tegnet uforlignelige Matt i Daily Telegraph det på denne måten. Da avtalen var klar tegnet han en misfornøyd Lucifer som skøytet med avtalen under armen (for de tungnemme: Hell DID freeze over).

Så hva ligger under når utbrytere fra IRA vil blåse folk til himmels? Offisielt er det nok det at Nord-Irland fremdeles ikke er en del av et forent Irland. Uoffisielt? Her er det personer som har viet sitt liv til en sak som har gått ut på dato. De har kanskje tatt liv. Helt sikkert har hver og en knyttet sitt selvbilde til seg selv som militant republikaner. Det eneste de har i livet, kanskje, er en posisjon i en paramilitær organisasjon. Slikt gir man ikke opp selv om verden forandrer seg. Det er antakelig også et solid utkomme: "beskyttelsespenger", smugling og omsetning av narkotika har lenge vært en del av finansieringen deres. Noen bomber for å rettferdiggjøre dette må man regne med.

Det mest overraskende er at de har kommet så langt i Nord-Irland. Men de siste døde i konflikten har vi dessverre ikke sett ennå.

1 kommentar:

Kjersti sa...

Hei!
Så kult at du også blogger om Nord-Irland.
Jeg fant loggen din da jeg lette etter info om den Irske kulturen som jeg også har skrevet et innlegg om.
Ta gjerne turen innom en gang ☺

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...