søndag 30. juni 2024

Kjellerviner i juni


Jeg må vel begynne med det mest interessante, selv om rekkefølgen her da blir litt - men bare litt - forandret. Jeg skulle ha et herrelag her hos meg (bildet over viser hele rekken med viner denne kvelden), og tok en titt i avdelingen for presumptivt drikkeklare rødviner. Der hadde jeg to flasker av Bouchard Père et Fils Jesusbarnet 2010. Det har vært litt ymse rapporter om denne vinen i det siste. Jeg har hatt gode erfaringer, så hva med å servere disse to flaskene blindt? Som tenkt så gjort. Det "verste" som kan skje er at de framstår så like som to dråper vann, og jeg blir avslørt. I alle andre tilfeller blir dette ganske interessant - ikke minst siden det er noe vi sjelden gjør. Jeg har lest om "forsøk" der man har hentet flasker av samme bordauxvin (en Leoville Poyferre 2002 om jeg husker rett) fra ulike steder i verden, inklusive kjelleren til slottet selv der smakingen fant sted (mener jeg å huske), og servert blindt. Særlig de to flaskene som kom fra slottets egen kjeller var overraskende forskjellige, og alle vinene ble oppfattet som og bedømt som forskjellige viner. Smakerne var eksperter. 

Jeg hadde vel ventet meg noe det samme fra de to flaskene jeg serverte. Dette opplegget er ikke det samme som magnumtrikset (en magnum i to karafler servert blindt), men det ligner litt. For å ta konklusjonen først: De to flaskene, som kom fra den kassen jeg kjøpte i 2012 og har ligget side om side i kjelleren min siden da, framsto som to svært ulike viner. Det må også nevnes at begge korkene var "upåfallende," altså at det ikke kunne merkes noe spesielt med noen av dem. 

2010 Bouchard Père et Fils Beaune 1er Cru Grèves Vigne de L'Enfant Jesus
Den flasken som kom først i serien var den klart beste. Forførende duft med mørke bær og eksotisk treverk, litt sopp og tørkede urter. I munnen harmonisk og velintegrert. Struktur til å håndtere solid kost, og en lang ettersmak til å minne deg om å drikke videre på dette vidunderet. Kort og godt en meget vellykket vin, som antakelig er på topp eller deromkring. Ingen grunn til å lagre videre i alle fall. Jeg viste jo hva dette var, så jeg tok ingen omveier om andre vinområder men plasserte den i riktig kontekst. Andre var innom alternative områder, der Nebbiolo fra Piemonte var favoritten en stund inntil det moderate tanninnivået ble vektlagt. Når man etter hvert fikk penset seg inn på Burgund, og fått min bekreftelse, gikk de heteste tipsene mot Gevrey-Chambertin og også Chambolle - for Côte de Beaune var det i alle fall ikke. Volnay var man også innom etter å ha fått avkreftet Côte de Nuits-hypotesen, før jeg avslørte identiteten. Dette er en meget god vin som smakte helt himmelsk som ung (da Jesusbarnet var bare barnet). Enestående god var denne flasken også. 

91/100

2010 Bouchard Père et Fils Beaune 1er Cru Grèves Vigne de L'Enfant Jesus

Denne var lysere og mer klar på fargen. Duften var mer tertiær, med sopp som viktig ingrediens. Ikke den samme spensten i munnen som i flasken over, men elegant og med fin harmoni. Gitt at disse vinene ble servert som et tema, var det et godt forslag at dette var samme vin i forskjellige årganger (som i veldig forskjellige årganger) - mens andre mente at de var for forskjellige til det. Jeg må innrømme at jeg, som vert, hadde mye annet å stelle med da vinen ble servert og denne flasken fikk ikke samme oppmerksomhet fra meg som den første. Detaljene kan jeg derfor ikke gjengi så nøye, men jeg står ved konklusjonen om at dette er en meget god vin som framsto som dårligere enn den første. Hadde den blitt servert alene heller enn i denne konteksten, tror jeg den ville stått seg bedre enn som den første flaskens fattige fetter. 

86/100

2012 Pol Roger Champagne Brut

Fortsatt ganske lys, med søt sitrus og toast på nesen. I munnen er det god mousse med produsentens velkjente små bobler, meget god dybde i smaksbildet og meget god lengde som henger i munnen. Virkelig en utmerket vin! 

89/100

2004 Joh. Jos. Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese

Dekantert omtrent en time. Fortsatt lys på farge, og nesen er også ganske typisk for vintypen: Sitrus, litt (men ikke dominerende) petroleum, og noe honning - som er det eneste elementet som sladrer om litt alder. Tydelig og rettlinjet i munnen, men det er i overkant mye uintegrert restsukker som ikke har noen appell hos meg. Det har ingen hast med den gjenværende flasken jeg har. 

85/100

Alexandre Bain Pierre Précieuse 2019 kr 470

Som alderen, prisen og lenken tyder på: Denne har ikke vært lenge i min kjeller, men dette er likevel rette konteksten for denne vinen på Sauvignon Blanc dyrket rett nord for landsbyen Pouilly Fumé. Klar væske. Duft mot modne stikkelsbær, litt sitrus og hylleblomst. God fylde og friskhet, en ren tone i frukten, og god lengde. Stilen minner mye om Pascal Cotat sine viner med plukking av riktig moden frukt. Her der det biodynamisk produksjon, pressing i hele klaser, ingen filtrering og uten tilsatte sulfitter. Så er det lagring først på fat og så på stål, i hele 46 måneder. 

87/100

Fèlsina Fontalloro 2018 (Toscana) kr 590

Her kan jeg vise til mitt notat fra VP-smakingen i Grieghallen, publisert her 18. juni. Strålende vin. For en gangs skyld kan jeg også si meg helt enig i det som står som omtale på VPs sider: Kompleks og fast, preg av modne mørke bær, kirsebær, litt fat, kamfer, tobakk og tørket frukt. Jeg vil gjerne legge til: perfekt balanse, og gir både fred og fryd til sjelen. 

92/100

2014 Domaine Robert Chevillon Nuits St. Georges 1er Cru Les Vaucrains

Burgunderfarget, som seg hør og bør. Duften i retning syrlige kirsebær og møbelpolish/edelt treverk. I munnen ganske fast, men først og fremst elegant, transparent og lang. Som en rett strek, og med god lengde. Dette er jo ikke av de høyt vurderte årgangene for de røde i Burgund, men den gir en opplevelse som matcher læreboka til punkt og prikke. 

89/100

Château Cantemerle (Haut-Medoc) 2012

Ganske lett til en bordeaux å være, men lett gjenkjennelig med duft av blyantspiss, seder og litt solbær - pluss noe sopp også. Relativt dempet stil. God vin, men heller ikke mer. Dette er ikke av de bedre årgangene, og det kan merkes. Ikke noe å lagre på om man vil ha litt frukt igjen. 

83/100

Ole Martins 100-poengskala med beskrivelser*

Helt ekstraordinær (96-100 points)

Enestående (90-95)

Meget god til utmerket (85-89)

God (80-84)

På det jevne (75-79)

Under pari (70-74)

Ligg unna (50-69)

* Parkers skala modifisert for CellarTracker og oversatt av meg

fredag 28. juni 2024

Ferie


Bloggeren tar ferie, og oppdateringene her får en lavere frekvens fram mot slutten av juli.

God ferie!

(Bildet av bloggerens nedre ekstremiteter ble tatt i Bourron-Marlotte sør for Paris for omtrent ti år siden.)

onsdag 26. juni 2024

Hvite burgundere


Faiveley Bourgogne Chardonnay 2021 kr 330

Dufter sitrus og litt voks. Lett og elegant stil. De fleste som betaler denne prisen vil antakelig ha en vin med mer trøkk enn dette. Produsenten har skjært kraftig ned på eikebruken de senere årene. BU-vin som er inne på mange pol rundt omkring. ★★★

Også en BU-vin, men bare inne på tre pol. Alle er selvsagt på ditt pol i løpet av kort tid om du følger lenken og bestiller. Anyway: Her er det 20% ny eik, og det merkes at eikebruken er redusert fra tidligere årganger. Dufter voks og aprikos. Ganske myk i attakket, men fylde og struktur melder seg etter hvert. Elegant og litt finslig stil. ★★★★

Myk stil. Flott og elegant struktur som melder seg mer på etter hvert. Dette er mer en kontemplasjonsvin som viser seg bedre for hver slurk. Fin balanse. ★★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

mandag 24. juni 2024

Aktivisme og narcissisme


Aktivister har fått det for seg at det er viktig å ødelegge kulturarv for å bli lagt merke til. Her i landet har verk på Nasjonalmuseet og i Vigelandsparken fått merke aktivismen, og sist ut i Storbritannia var Stonehenge. Ødeleggelse av unik kulturarv er virkemidlet, oppmerksomhet er målet. Det er selvsagt viktig å hindre utryddelse av arter (Extinction Rebellion) og å hindre oppvarming av kloden (Just Stop Oil), men et viktig spor for å forstå hva som er galt med disse ligger i navnet på siste organisasjon: Ordet "just." Skråsikker og enøyd, er bare forstavelsene. 

Mistanken om narcissisme er heller ikke langt unna, og T.S. Eliot i skuespillet The Cocktail Party sier det meget treffende gjennom karakteren "Reilly:"
Half of the harm that is done in this world 
Is due to people who want to feel important.
They don't mean to do harm - but the harm does not interest 
    them.
Or they do not see it, or they justify it
Because they are absorbed in the endless struggle
To think well of themselves. (Act II)
De bryr seg ikke om den skaden de gjør. Saken er så stor at alt er tillatt, men de ser ikke at det de gjør også er å gi seg selv en stor og avgjørende rolle. I stigende grad kan man også lure på om "saken" har fått en underordnet rolle, og at det å iscenesette seg selv er det som spiller noen rolle. Tror de virkelig at de store forpesterne som Kina, India, USA og Russland vil slutte å produsere olje fordi disse selvopptatte toskene ødelegger et anlegg bygd av en bronsealderkultur? 

Det er stadig tydeligere at det som betyr noe er å tilordne seg selv heltestatus. Narcissisme, forkledd som aktivisme og altruisme. 

lørdag 22. juni 2024

Pinot Noir


Her har vi et lite oppsamlingsheat av de siste smaksnotatene fra smakingen i Grieghallen 23. april. Fellesnevneren er Pinot Noir, men alle er burgundere bortsett fra den første (bildet mitt over) som er tysk. 

Litersflaske, så prisen på denne er virkelig god. Laget på stål, og med vin fra Baden. Myk og fruktig stil. Ren frukt med god tanninstruktur. Lettdrikkelig og god. Et røverkjøp. ★★★★★

Dufter jordbær og vanilje. Bra struktur for dette nivået. Stive priser på disse vinene nå, men vellaget vin. Kategori 6, så denne er inne på de større polene. ★★★★


Besson Givry Le Haut Colombier 2022 kr 400
Fruktig, myk og kjøttfull. Fin fylde og frukt. Seriøs vin til en grei pris i dagens marked. Ikke inne på noen pol dessverre. ★★★★★


Faiveley Gevrey-Chambertin Vielles Vignes 2021 kr 700
Nydelig og klassisk burgunderduft, som rett og slett lukter "dyrt." Kjølig fruktighet og fin balanse. God dybde i smaksbildet. Overraskende harmoni i denne ganske så unge vinen, med velintegrerte tanniner - som et kjærtegn i munnen. En indikasjon på at de som hevdet årgang 2021 var best helt i nord av åssiden hadde rett. Godt drikkendes nå. BU-vin som er inne på mange pol, herunder Sletten i Bergen. ★★★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA





torsdag 20. juni 2024

Victim-blaming


Hvorfor er "alle" så ivrige etter å beskylde Israel for "apartheid," "folkemord" og barnedrap? Enhver sammenligning med for eksempel hva Kina, Iran, Syria, Sudan, Ethiopia/Eritrea, og så videre - og USAs kriger i Midt-Østen, viser jo tydelig at Israel og jødene får uproporsjonalt mye tyn for krigføringen på Gaza og mye annet. 

Men først: Jeg verken vil eller kan forsvare alt hva Israel og IDF har gjort eller kommer til å foreta seg. Det får en eventuelt ta sak-for-sak. Men jeg finner det påfallende hvor ivrige mange er etter å fremme og forsvare åpenbart helt absurde anklager om folkemord, for eksempel. Man kan lure på om krigføringen på Gaza tjener hensikten, for hensikten er å ødelegge Hamas som trussel mot Israels befolkning. Er alt det som blir gjort mot Hamas faktisk nødvendig? Hensikten er åpenbart ikke å drepe Gazas befolkning. Det ville tatt Israel en dag eller to, gitt de ressursene de har. Folkemordere driver ikke og ringer folk for å få dem unna før de angriper en forskanset fiende, for eksempel. 

Så hva skyldes denne iveren etter å stemple Israel som Apartheidstat og folkemordere på ekstremt tynt og tvilsomt grunnlag? Howard Jacobson, britisk forfatter, mener det er en form for "victim-blaming" - at offeret får skylden for overgrepet. Victim-blaming virker i så fall retroaktivt: Se, jødene som ble offer for folkemord under nazistene driver nå med folkemord overfor palestinerne. Og jødene, som offer for ekstrem diskriminering over alt de holdt til, også i Midt-Østen - helt åpenbart former for apartheid før Sør-Afrika ga navn til denne formen for ekstrem diskriminering og segregering, får beskyldninger mot seg for apartheid selv om Israel er multi-etnisk, sekulært og demokratisk, og der arabere er overrepresentert i flere prestisjefylte profesjoner (som leger). 

It has long been known that those who perform great acts of kindness are rarely forgiven. The same is true of those who suffer irreparable wrongs. When will Jews be forgiven the Holocaust?
Svaret er like selvsagt: Aldri! Her ligger vel mye av forklaringen på Holocaustfornektelsen - som ofte følger Israel-hatet som en skygge. Det neste trinnet, som vi har sett mange eksempler på i det siste, er å kalle jøder som forsvarer Israel for nazister. Howard Jacobson kaller det "Holocaust annulment" - vis at jødene gjør akkurat det de ble utsatt for, så Holocaust med seks millioner mennesker skutt, brent og gasset i hjel ble en straff for en forbrytelse de ennå ikke hadde begått. 

Det er ikke helt fjernt å se dette som en form for victim-blaming, og dermed en unnskyldning for verdenhistoriens mest bestialske massemord. 

tirsdag 18. juni 2024

Tre strålende toscanere


Dette var tre rødviner fra Toscana som slo ut helt i toppen av stjernehimmelen min. På en av dem, Fontalloro 2018, noterte jeg til og med "+" etter de fem. Den har jeg kjøpt til egen kjeller, og til eget forbruk i ikke så fjern fremtid. Prisen er høy, men den forsvarer prisen med god margin. (Bildet er mitt.)

Mørk og dyp farge. Duft av mørke bær. Bløt og fruktig i munnen, med en saftig og fast fruktighet. Godt grep, på en behagelig måte. Høy kvalitet til prisen. Halvt om halvt Sangiovese og Cabernet Sauvignon. Lenken går til 2010-årgangen, men jeg smakte 2013 som er på vei inn i hyllene. Vinen er kategori 6, og derfor å finne på de større polene. ★★★★★

Klassisk og nydelig duft. Fruktig i munnen, men kanskje også et blaff med alkohol? Perfekt balansert. Heftig grep i munnen, men ikke på noe vis brutalt. Svært lang ettersmak. 100% Brunello, som er en klone av Sangiovese. Denne vinen er, som den over, inne på alle større pol; kategori 6 og over. ★★★★★

Her sviktet analytikken i mitt smaksnotat, og superlativene tok over: Helt fabelaktig fin vin. Perfekt balanse og helt nydelig. Frisk, balansert, begynnende modning og herlig bærpreg. Må kjøpes! Også denne er kategori 6, og kan ellers bestilles. 100% Sangiovese, og druene kommer fra både Chianti Classico og Chianti Colli Senesi, så derfor er den IGT Toscana. Druene er håndplukket i to omganger, og etter gjæring på stål får den et lengre opphold på brukte franske eikefat★★★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA



søndag 16. juni 2024

Kurs i ungarsk


Her har vi en valgplakat i Budapest. Bildet tok jeg 13. mai, og det var det lange etternavnet jeg bet meg merke i. Ungarsk er et agglutinerende språk, der man gjerne hekter stavelser på ord for å danne en ny mening. Min lokale guide kunne oversette etternavnet, og vi tar det bakfra:

"Yi" er et vanlig suffiks på ungarske etternavn, og det betyr "fra." 

"Völg" betyr "dal," så denne kandidatens etternavn betyr at han er fra en dal, eller "von ???tal" på tysk.

"György" er den ungarske versjonen av "Georg." En av de mer kjente ungarske Georg-ene er György Lukács

"Szent" er ungarsk for "sankt.

Så denne kandiaten i valget 9. juni er altså Peter fra Sankt-Georgdalen. Hva han står for aner jeg ikke. Han ser grei ut, så jeg håper han ikke stiller for Fidesz - Orbans parti. 

fredag 14. juni 2024

To røde


Ikke all verden til tema, men noe må man jo finne på for å laget et innlegg med to notater som ikke passet inn noe annet sted.

Litt vel eiket på duft på denne Dão-vinen, men også noe røde bær. Farge og struktur er i harmoni: Mørk, fast og solid, med god fruktighet. Svært gunstig priset. Bør være en flott grillvin, men man må enten tåle, eller helst like, en del eik. 40% Touriga Nacional, og resten fordelt likt på Alfocheiro Preto og Aragónez. Tilgjengelig på BU og noen pol. ★★★★

Dufter svart pepper, mørke bær og litt garrigue. Frisk, solid og gjennomført. Flott vin med godt bitt, og meget god pris. Knallvin! Blandingen er mest Cabernet Sauvignon med 60%, Syrah står for 20%, mens resten fordeles likt på Tempranillo og Caladoc (nei, ikke jeg heller, men den er en krysning mellom Malbec og Grenache som tåler varme godt. Tipper vi vil høre mer om denne framover).  ★★★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

tirsdag 11. juni 2024

Usedvanlig forstandig og balansert


I Dag og Tid, en nynorsk avis jeg helt sikkert burde lest mer og oftere, publiserte Kai Skagen 7. juni et langt og grundig essay om Israel, Palestina, Gaza, Vestbredden og så videre. En venn delte det med meg, så jeg er ikke sikker på om lenken fungerer (men den gjorde det i dag - direkte til Dag og Tid).

Skagen ser i essayet både bakover og framover, og setter den opphetede debatten og lidelsene på Gaza og i Israel i en videre kontekst. 

Jeg skulle ønske dette essayet ble obligatorisk. Vi kunne kanskje fått en mer opplyst og realistisk debatt. 

mandag 10. juni 2024

Milan Nestarec


Nestarec, som produserer vin fra 20 hektar i Moravia ganske nær Krásná Hora, er det som ofte kalles en naturvinprodusent. I alle fall er det et mål at det skal være null sulfitter tilsatt. Jeg ville ikke lagret på dette, men vinene er jevnt over - som man ser under - svært gode. 

Milan Nestarec Danger 380 Volts 2022 kr 355

Spenningen her ligger i flaskestørrelsen, der magnum er på 770 volt og halvflaskene på 230. PetNat-vinen har beige grumset farge. Litt tropisk, men frisk, duft. Godt grep i munnen, og er lett perlende. Meget god vin, men kanskje ikke så god at den er direkte farlig. Laget på tre druesorter man ikke ofte ser i kvalitetsvin: Neuburger og Müller-Thurgau har 40% hver, mens resten tar Muscat Blanc seg av. ★★★★

Milan Nestarec Bel 2022 (1 liter) kr 360

I denne litersflasken har vi også en gøy drueblanding, med 40% hver av Welschriesling og Grüner Veltliner, og resten Müller-Thurgau. Lys gul på farge, litt mot gyllen. Klar. Krydret duft med et snev av gummi. Her har det ikke vært noen skallkontakt, pussig nok. Den tar likevel godt tak i munnen, og det er en litt volatil syre som står for det grepet. Gøy vin. ★★★★

Milan Nestarec Okr 2022 (1 liter) kr 380

Nok en litersflaske med gøy drueblanding. Her har Grüner Veltliner fått selskap av mer kjente kamerater som Chardonnay (30%) og Sauvignon Blanc (40%). Her har det vært skallkontakt, og det er en del grums på fargen. Fin balanse mellom frukt og struktur, og ulikt en del annen oransjevin blir ikke denne trå eller vanskelig på noe vis. Ingen spor av noen oksidativ vinmaking. Presis i duft og smak, i en ganske floral stil. ★★★★★

Milan Nestarec Troublemaker 2021 kr 379

Nå er vi over på vanlig flaske, så denne vinen er dyrere enn den over her. Ti dagers skallkontakt, og ingen svovling eller filtrering. 100% Neuburger. Gyllen og klar, og litt lite duft. Ren smak med litt modent korn og et visst tak i munnen. Burde passe godt til ymse sjømat. ★★★★★

Milan Nestarec Umami 2021 kr 405

Dufter dill og badeball. Aromatisk. Intens hvitvin med 2-3 dagers skallkontakt, og skikkelig lang ettersmak. Kvalitetsvin med særpreg, og burde passe særlig bra med asiatisk mat.  De gøye drueblandingene fortsetter her, med 20% Pálava (nei, ikke jeg heller), 30% hver av Gewürztraminer og Riesling, og resten Müller-Thurgau. ★★★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

lørdag 8. juni 2024

Krasna Hora


Biodynamiske viner fra Moravia i Tsjekkia, der brødrene Marek og Ondrej nå driver familiens eiendom på 16 hektar. Produsentnavnet Krasna Hora er tsjekkisk, og betyr "vakkert fjell."

Krásná Hora x Nebbiolo Wines Moravian Juice 2023 kr 255

Lys rubin mot rosé på fargen. Frisk duft, i munnen bløt og fruktig med dropspreget bringebær. Tar litt tak i munnen, men dette er ikke en av de mest seriøse rødvinene fra denne kanten. Gøy og god.  ★★★

Krásná Hora Pinot Noir 2022 kr 280

Ufiltrert og (selvsagt) spontangjæret. Nydelig nese med villbringebær, og solid struktur som tar grep. Nydelig vin! ★★★★★

Krásná Hora Pinot Noir Barrel Selection 2022 kr 359

Lys og klar på fargen. Her er det også mer syre enn i vinen over, og den framstår som utpreget elegant med et fint grep i munnen. Mye god matvin her, og den forsvarer prisen med god margin. ★★★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

torsdag 6. juni 2024

Silvaner GG


Silvaner er det ikke ofte jeg smaker, og slettes ikke på høyeste nivå. Druen kom til Franken i Tyskland fra Østerrike i 1659 (sjelden at noe er så godt dokumentert i vinverdenen som akkurat dette), og er den mest plantede i dette vinområdet nord i øl-staten Bayern. Syren oppleves som høy, men er faktisk lavere - generelt sett - enn i Riesling. Opplevelsen skyldes at Silvanervinene gjerne har en slankere "kropp" enn viner på Riesling.
(Stjernedrysset er basert på vinene som er smakt, og prisnivået mer enn antydes i teksten eller i lenkene til de aktuelle årgangene. Vinene ble smakt 1. oktober 2023.)

Juliusspital Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Trocken GG 2020

Dufter gress og kalk. I munnen fremstår den som mer parfymert, og det kommer et betydelig innslag av eksotiske frukter og litt kalk. Slank stil med grei ettersmak. Denne vinen blir litt for streng og lite meddelsom for prisnivået på 430 kroner i 2021-årgangen★★★

Juliusspital Würzburger Stein-Berg Silvaner Trocken GG 2019

Her dufter det litt av jorbærgodteri, og noe reduksjon (gummi). Som vinen over er denne utpreget syrlig, men her er det mye mer stuffing og dermed balanse i vinen. Det gjør det lettere å akseptere prisnivået, og denne vinen får derfor en stjerne mer. Nå er det 2020-årgangen som er inne★★★★

Rudolf May Himmelspfad Langenberg Silvaner GG 2020

Interessant nese med litt lakris og hvite blomster. Utpreget syrlig, og den biter seg godt fast i munnen og blir der. Det er mye som skjer foran i munnen med denne vinen. Denne kostet 680 kroner, og det er litt stivt for denne vinen. Nå er det en noe eldre utgave som er å få, 2018-årgangen til hele 738 kroner. Det blir for de spesielt interesserte. ★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

onsdag 5. juni 2024

Det er forskjell på fagorganiserte og fagorganiserte


La oss si at det finnes to typer fagorganiserte, "Fagorganiserte 1" (F1) og "Fagorganiserte 2" (F2). F1 har fast plass i sentralstyret til det største regjeringspartiet og leder alltid valgkomitéen i dette partiet. Når tillitsvalgte i dette partiet sier "Fagbevegelsen," og særlig når de priser "Fagbevegelsen," mener de F1. F1 sponser også valgkampen til dette regjeringspartiet med svært store summer, finansiert gjennom kontingenten til medlemmene i F1. (Foto: Beate Oma Dahle, NTB)

Det er derfor ingen premie for å gjette hva dette partiet gjør når F1 og F2 har ulike syn på en tariffavtale F2 har forhandlet seg fram til. Regjeringspartiet bruker så staten som arbeidsgiver til å gi F1 en seier mot F2 i hovedoppgjøret før nytt stortingsvalg - der regjeringspartiet har godt håp om å få noen titalls millioner fra F1 til valgkampen.

Ja, det er kanskje hårreisende, som noen hevder, men overraskende er det ikke. Hadde dette spillet mellom regjeringspartiet og F1 skjedd i stater vi ikke liker å sammenligne oss med, hadde vi brukt lite rosende begreper om slike forhold. Hos oss, derimot, er det visst bare sånn det er. 

tirsdag 4. juni 2024

Vinas Mora - Kroatisk vin med naturpreg


Vinas Mora Barbba 2021 kr 298

Litt grumsete og nesten roséaktig farge. Myk og fruktig i munnen, men den snerper seg litt til etter hvert. Lett og frisk stil, og laget av fem druesorter der jeg ikke har hørt om tre av dem. ★★★

Vinas Mora Andreis 2021 kr 369

Her er vi nede i to røde druesorter, og fremdeles ukjente for meg. Her har det vært kort skallkontakt på 3-4 dager. Syrefrisk, men med god fylde i en smått rustikk stil. Prisen er litt drøy. ★★★

Vinas Mora Kaamen I 2021 kr 420

100% Babeasca Neagra, som er en av de før omtalte druene jeg ikke har hørt om før. Lettere enn vinen over, men med et fast og lekkert grep i munnen. Virkelig flott vin. ★★★★★

Vinas Mora Kaamen II 2021 kr 465

Her har vi kommet oss høyere opp over havet, og med eldre vinstokker, men fortsatt med samme drue. Saftig, med godt grep i munnen, og en lekker vin. ★★★★

Vinas Mora Kaamen III 2021 kr 595

Som man kanskje forstår: Nå er vi enda høyere over havet (600 moh), med eldre vinstokker (100 år) og enda høyere i pris. Har det noe for seg? Ja, til de to første, og dessverre til den siste faktoren. Denne dufter og smaker mye som en eldre burgunder, men er noe friskere. Druetypen er den samme. Her er det harmoni, intensitet og lengde. En svært interessant vin! ★★★★★

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

søndag 2. juni 2024

Fritt Palestina?


Det er vanskelig å være uenig i et slagord som "Fritt Palestina," for hva er galt med det? Jeg håper Palestina blir et land en gang, og jeg håper virkelig det blir fritt. Men det er det dårlige utsikter til. Begge deler for så vidt (og jeg drøftet tostatsløsningen her). Et selvstendig Palestina har dårlige utsikter til å bli fritt, og det skyldes både Hamas og Fatah. De vant valg i henholdsvis Gaza og på Vestbredden i 2006, og er nå inne i det attende året av sine fireårsperioder. Ja nettopp: De driver ikke med valg og demokrati på den kanten. Prinsippet er: "en mann (!), en stemme, en gang."
(Bildet: Tobias Schwarz/AFP via Getty Images)

Noen ganger trenger man noen som sier det rett ut, og nå er det Salman Rushdie som treffer spikeren på hodet. Som jeg støtter han en selvstendig palestinsk stat, men "et fritt Palestina ville blitt en Taliban-lignende stat," sa han nettopp. Det ville blitt en satellit av Iran, mente han, og syntes det var rart at progressive i vesten støtter en fascistisk terrorgruppering. Det synes jeg også, men ekstremister på begge kanter møtes gjerne i Israelhatet. 

Det er lite som tyder på at Hamas ønsker å styre Gaza, og å sørge for fred og velstand for folket der. Det de ønsker er friheten til å fortsette kampen for å utslette Israel, og å få opprettet et islamistisk kalifat på hele området. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...