tirsdag 10. mars 2015

Madeira Boal

Flere madeiraviner fra smakingen 21. februar. Dette er vel det tredje av fire innlegg i denne serien, og de andre har kommet i nær fortid, og det siste (Serical) kommer ganske snart. Boal/Bual er den nest søteste varianten av madeira.

D'Oliveira Boal 1908
I forhold til vinene som er nesten et århundre eldre, så er denne meget mørk på farge. Dufter brent karamell og litt kaffe. Intens i munnen, og merkbart søtere enn de eldre utgavene og mindre harmonisk (kritikk på et meget høyt nivå!). I ettersmaken er de et umiskjennelig drag av appelsin.

Blandys Boal 1907
Rik duft av plommer, moreller og litt brent sukker. Frisk, lang og deilig. Intens og heftig i munnen. På tok for ung til tross for at den er godt over hundre år. En av de beste vinene denne kvelden.

Oscar Acciaioly Boal 1883
Litt sopp her sammen med madeirapreget. Fantastisk flott i munnen. Nesten umulig å spytte ut. Fantastisk syre og harmoni. En av mine favoritter.

Vinhos Barbeito Boal 1863
En av de søteste vinene denne kvelden. Toffin (karamell og melkesjokolade) med syre, kan man si. Sødmen er nesten påtrengende, men likevel en flott vin.

Oscar Acciaioly Boal 1837
Dufter av alt som er godt: marsipan, sjokolade, kake osv. Perfekt harmoni og svært lang. Sømløs vin. Smakingens eneste Master of Wine hadde denne på topp, og det var det ikke vanskelig å forstå.

En fare ved en slik smaking er at man blir "fartsblind": vinene er så fabelaktige, og kommer i en tett stim, og derfor kan man lett komme til å miste fotfestet og ikke forstå hvor gode de er. Men her var det ikke vanskelig å forstå, men kanskje noe vanskeligere å skille tydelig mellom dem.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...