lørdag 5. mai 2012

Røde burgundere i Grieghallen

Juillot Mercurey Clos Tonnerre 2008 kr. 209,90
En gammel poltraver etter hvert dette. Prisgunstig burgunder. Dufter rødfrukter, er litt orange i kanten, fin vin med litt urter i smaksbildet. Jeg har smakt bedre årganger av denne, men den holder fint følge fremdeles, og er - som nevnt - prisgunstig!

Dugat Bourgogne 2009 kr. 375,40
Dette er ikke billig! Jeg klager gjerne på å betale en hundrings mindre - eller i det hele tatt noe over 200 kr. - for noe som går for lommerusk i Frankrike, men dette er langt over normalen selv i Norge. Nå er det heller ikke en hvilken som helst produsent dette, og prisnivået reflekterer dette. Hva er det å si? Dette er Bourgogne Rouge på topp: frisk, solid og etter læreboka.

Barthod Bourgogne Rouge 2006
Denne smakte jeg ikke i Grieghallen, men i heimen. Jeg hadde latt den ligge siden innkjøpet i 2008 eller der omkring. Kompleksitet skal man ikke vente av en vin som dette, men her var det friskhet, presisjon i smaksbildet, og en forbløffende lengde. Jeg betalte omtrent 240 kroner, og det var den godt og vel verdt. Jeg satt med et svært selvtilfreds glis da denne vinen ble nydt i heimen. Superb harmoni, spenst og lengde her.

Gjenkjøp? - You bet!

Dugat Gevrey-Chambertin 2009 kr. 531
Kjølig og mineralsk stil her. Har dybde og klarhet - en ytterst seriøs vin. Henger lenge i munnen - et lovende tegn. Men det er ikke til å komme bort fra at det er dyrt med 531 for en landsbyvin.

Matrot Blagny 1er Cru La Pièce Sous la Bois 1998
Nok en vin utenom "tur". Mørk til rød burgunder å være, og lite preget på fargen av å være såpass gammel. Dufter først mest skogsbunn og noe de andre identifiserer som eik, men for meg er mer tørr gammel vin der frukten har forlatt åstedet. Men som så ofte ellers: med luft og oppvarming er det som om den får en foryngelseskur, og kirsebær og en smidighet i munnen gir den et helt annet preg. (Så Thierry Matrot får prege hele innlegget med sitt blide åsyn fra oktober 2011- foto OMS).

Gjenkjøp? - Tror det!

Hudelot-Noellat Romanée St. Vivant Grand Cru 2008 kr. 1332,60
Dyrt? Klart det er det, men tusenlappene flagrer dersom du skal ha andre produsenters viner fra denne marken. Det er også vanskelig å beskrive hvordan dette smaker. Ord blir fattige. Når man får en mer alminnelig vin i glasset leter man etter elementer i bildet. Når man får denne i glasset får man en hel film. Utrolig kompleks fra første sniff, og hele veien gjennom smakskurven. Utrolig! En stor vin.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...