onsdag 9. mai 2012

Tre format

Forleden fikk jeg for en gangs skyld prøve samme vin fra tre format: Bag-in-box (BiB), vanlig flaske og magnum (Bildet: Roagnas - Luca til venstre). Det var:

Barbera d'Asti Selezione Luca Roagna 2010 kr. 149,90, 289,90 (magnum) og 389,90 (BiB)
(Lenken går til flasken). Det jeg har å skrive her er først og fremst om kontrastene mellom de ulike medium for denne vinen. Forsøket er ikke vitenskaplig, ikke en gang kjøkkenbenkvitenskaplig, for jeg hadde ikke anledning til å kontrollere temperaturen - ei heller en del andre forhold. De burde vel også vært smakt blindt. Men dette kan ha interesse likevel.
Flaske i forhold til Bag-inBox: klart bedre, og forskjellen lar seg lettest beskrive som klarhet eller tydelighet. Smaksbildet på BiB ble mer diffust, mens her har elementene kommet tydeligere frem. Det er jo et kjent forhold at BiB svovles mer enn flasker grunnet større fare for oksidering, men det betyr ikke at dette er hovedgrunnen.
Magnum i forhold til flaske: det større flaskeformatet beholder tydeligheten i aromabildet, men legger til en egen dimensjon som lettest lar seg beskrive som dybde. Det er kanskje ikke spesielt opplysende, men de jeg smakte sammen med nikket samtykkende, og hadde ikke alternative beskrivelser av de eller den dimensjonen som vi var enige om kom i tillegg.

Det hadde vært gøy å prøve dette blindt, men det blir jo et ganske kostbart forsøk gitt at man må legge ut over 800 kroner for å få det til. Men de fleste er jo enige om at det er en rangorden i formatene, og at den ikke er tilfeldig.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...