lørdag 15. august 2009

Skole og kjønn


Hva har skjedd med skolen de siste 30-40 årene?

Svært mye. Også før i verden var skolen, og da særlig barneskolen, et sted der kvinner var mer tilstede enn ellers i arbeidslivet. Men i dag virker det som det nesten er bare kvinner i skolen. Har dette hatt noen betydning?

I Namdalsavisa står det i dag et lengre intervju med en erfaren lærer som roper varsko. Ikke mot kvinnelige lærere, men at skolen har blitt feminisert. I dag er det gutter som blir tapere i skolen. 70% av de som får spesialundervisning er gutter, og tittelen på intervjuet er "Systemet gjør gutter til tapere". Naturlig fysiske gutter, som kives og konkurrerer, har ikke plass. Heller ikke de som er mer praktiske av seg.

Jeg skal ikke tulle meg ut i den hengemyren som er natur/kultur diskusjonen, men det er et faktum at gutter framstår som mer fysiske og konkurrerende i framvokstringsalderen (og hele tiden etter også, kanskje?). Har det da en betydning at de fleste som organiserer skolehverdagen er kvinner? Kanskje det?

Nå er ikke det galt i seg selv. Men Grindvik kaster ut en brannfakkel: "Tross alle dem som mer eller mindre uforskyldt selv kom skjevt ut i skolen, trenger vi nå en gutte- og mannskultur som i større grad viser respekt for kunnskap og at det er bra å være flink på skolen." Han foreslår også BÅDE større respekt for kunnskap i skolen, OG kvotering av menn inn i skolen gjennom høyere lønn for menn.

Fat chance! Men det er en utfordring for alle at det er gutter som blir tapere. Langt flere gutter enn jenter kommer ut av skolen som funksjonelt analfabeter. Langt flere gutter enn jenter slutter videregående uten kvalifikasjoner. Langt flere gutter enn jenter havner på skråplanet. Langt flere gutter enn jenter havner i fengsel. Og langt flere gutter enn jenter blir uføretrygdet tidlig i 20-årene.

It's a man's world? Langt flere menn enn kvinner blir toppledere, men det er mager trøst for alle gutter og menn som tidlig havner utenfor samfunnet. Skal man ta tak i dette må man begynne i skolen. Snart er det valg....

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...