lørdag 29. august 2009

Nye burgundere


Flere notater fra polets nyhetssmaking. De fleste vinene som er omtalt blir å få fra og med lørdag om en uke, enten i butikken eller via liste.

Cremant de Bourgogne Charmes Blanc de Blancs Extra Brut (Jean Paul Brun) kr. 159,90 (BU)
En sprudlende start på denne lista. Burgundersk boblevin fra økologisk lavsvovelprodusent med en "naturlig" tilnærming. Heftig mousse, sitrusskall, frisk og lett, men brutalt kort. OK som aperitif, men ikke noe å bry seg om etter min mening. Trykker på mange "vinpolitisk korrekte" knapper, men vinen blir ikke noe mer interessant av det.

Bourgogne Blanc 2007 Magnum (Juillot) kr. 299 (BU)
Det store hos Juillot er visst en vertikal presse, som i følge produsenten skal være mer skånsom og dermed gi bedre vin. Vanskelig å avgjøre ut fra smaksprøven. Denne vinen er i alle fall frisk og fokusert. Deilig. Litt eik i ettersmaken, men det vil nok rundes av i løpet av kort tid på langs. Den kan på meg virke som viner på magnum er mer fokuserte og robuste. I alle fall er dette en svært god pris. Blir fristet til å legge unna et par til store anledninger. Magnum er et "pox-fritt" format.

Baccus Bourgogne Blanc 2007 (Jadot) kr. 189,90 (BU)
Maison Louis Jadot er blant de aller beste større produsentene i Burgund, men har hatt en svært moderat tilstedeværelse i Norge i flere år. Jadot er "negociant", som betyr at de kjøper inn enten most eller druer, men de øker omfanget av sine egne eiendommer stadig vekk. I år feirer de 150 år som vinprodusent (men deres første eiendom, Beaune 1er Cru Clos des Ursules ble kjøpt i 1826), og denne "Baccus-serien" er en del av jubileumsmarkeringen.

Nok historikk: Denne vinen er komponert fra ulike klassifiseringer, inklusive både Village og Premier Cru. Vinen er klar og fokusert, typisk bourgogne blanc, med fin fylde. Før var Jadot kjent for å bruke en del eik, men både på denne og på broren under er det svært lite merkbar eik. Et svært godt kjøp. Håper mange pol setter denne på egen liste.

Baccus Bourgogne Rouge 2007 (Jadot) kr. 189,90 (BU)
Dette er gode greier, akkurat som broren over. En bourgogne rouge etter læreboken. Utmerker seg med et svært godt grep i munnen for årgangen, og en solid og saftig stil. I det hele tatt, om det er en kvalitet jeg forbinder med Jadot er det "solid".

Bourgogne Rouge 2007 Magnum (Juillot) kr. 299 (BU)
Bra, men når ikke helt opp til nivået på den hvite broren.

Mercurey Clos Tonnerre 1er Cru 2007 (Rouge) (Juillot) kr. 229,90 (BU)
Fin balanse, med vare toner av rødfrukt. Meget god. Lovende prosjekt på fem års sikt.

Bourgogne Rouge 2007 (Barthod) kr. 250 (BU)
År ut og år inn er dette en slager i dette segmentet. Vinen er som ventet. Godt grep (som Clive Coates ville sagt det - om enn på engelsk). Fin, men litt kort synes jeg. Men jeg kan ha vært påvirket av vinene jeg smakte før denne.

Volnay 2007 (Moestue) kr. 310 (BU)
Dette er gøy! Importøren Christopher Moestue har kjøpt vinmark i Volnay (og i Cornas, mer om det en annen gang) og lager egen vin. 2007 var ikke den enkleste årgangen å starte med, men resultatet ble bra. Moestues kjøp ble registrert i mai 2007, og er på et hektar fordelt på tre lieux dit'er. Det er Jean-Yves Devevey som produserer vinen, og det lover godt.

I starten merker man litt fat, men jordbær, fioler og kirsebær slår gjennom ganske fort. Den er lang og fokusert, og munnfølelsen er som fløyel. Denne vinen blir det interessant å følge - og prisen er god.

1 kommentar:

kds sa...

2006-årgangen av Juillot sin Mercurey Clos Tonnerre 1er Cru viste seg å være en svært god torskevin. La oss håpe at 2007-versjonen blir like god i kombinasjon med juletorsken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...