lørdag 6. august 2022

Chablis med alder


I mai smakte vi i Vitis en del chablis. Her er første innlegget derfra. (Bildet: Ole M. Skilleås)

Defaix Chablis 1er Cru Côte de Lechet 2006

Dufter sitrus og eik med litt gummi under. I munnen syrlig og veldig frisk, men her er det også brukbar fylde. Tross alderen virker den litt kantete. Fordelen med denne produsenten er at de slipper viner med en god del alder. Per i dag er det 2007-årgangen av denne som er å få

Defaix Chablis 1er Cru Vaillons 2006

Duft av vanilje og bakt sitrus. Krystallinsk fruktighet i munnen. Her er det betydelig mer intensitet og særlig klarhet i smaksbildet enn i vinen over. Fin, men på ingen måte dominerende, fylde er det også. Den klart beste av disse vinene. 

Defaix Chablis 1er Cru Les Lys 2007

Nok et eksempel på Defaix's politikk med å slippe viner seint. Her dufter det svakt av sitrus. Frukten er klar og krystallinsk, og syren er solid. Den er ikke helt på samme nivå som vinen over, men er framfor alt mer integrert og fullstendig enn den første vinen. Per i dag er det 2008 som er å få

Fevre Chablis Grand Cru Les Preuses 2007

Korket

Raveneau Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2007

Dufter vanilje, sitrus og fennikel. Det siste kan også med en viss velvilje tolkes som sjø-duft. (Min erfaring er at denne sjøduften kan forekomme i unge viner, men at den så fordufter for kanskje å dukke opp igjen etter ca. 20 år.) Snill og myk i munnen. Virkelig slepen. Og ikke så lite kjedelig. Sorry! Auksjonsprisen jeg fikk for flasker som denne, men i 2006-årgangen, var ca. 2500. 

Raveneau er selveste kongen av Chablis. Sovepose, utholdenhet, tålmodighet og flaks må til dersom du vil kjøpe Raveneau nå, mens de sto og varmet hyllene på Valken på den tiden jeg kjøpte dem på 2000-tallet. Nå er de oppdrukket eller auksjonert bort. Been there, done that.


Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...