søndag 1. mai 2011

SN: røde burgundere

Flere notater fra Grieghallen 28. april. Disse vinene slippes 7. mai i bestillingsutvalget, men noen kommer sikkert i noen utvalgte pol også.

Chambolle-Musigny 2008 (M&P. Rion) kr. 370
Chambolle etter "læreboka". Klar bringebærfrukt, medium intensitet og klassisk lett på foten. God å drikke nå, men jeg ville vel gjemt den til ca. 2014. Siden ekteparet har tre viner i denne oversikten får de pryde med et bilde fra ypperlige Burgundy Reports reportasje fra domainet.

Gevrey-Chambertin Vielles Vignes 2008 (Rossignol-Trapet) kr. 340
Rundere i munnen enn Chambollen over, mer vanilin, og har ikke samme klare definisjon som Rions Chambolle. Mangler fasthet i ettersmaken. Kanskje den vinen som framstår minst overbevisende av disse på nåværende stadium.

Beaune 1er Cru Les Taurons 2008 (Rossignol-Trapet) kr. 360
Her har produsenten truffet bedre - men så er det da teoretisk sett et kvalitetshakk hopp også. Også denne er etter "læreboka". Jordbærene er tydelige, og strukturen er flott. Fylde og godt grep i munnen - kanskje det beste kjøpet av disse vinene.

Gevrey-Cambertin "Evocelles" 2006 (L. Boillot) kr. 399
Produsenten har etterhvert fått et svært godt rykte, og det blir ikke svakere av denne vinen. Den er to år eldre enn de andre i oppsettet her også. Mer krydret og jordlig enn Gevrey'en over, og den biter seg godt - men ikke for godt - fast i munnen. Lang ettersmak, og en flott og stilig vin allerede nå.

Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos des Argillières 2008 (M&P. Rion) kr. 509
Lite ekspressiv på dette stadiet, men i munnen er den svært elegant og lett på foten, og med fint bitt i ettersmaken. Alt tyder på at dette blir en flott vin med tiden. Jeg ville gjemt den til 2016. Minst.

Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos Saint Marc 2008 (M&P. Rion) kr. 550
Ligner, naturlig nok, på vinen over. Clos Saint Marc er Rions monopol på litt under en hektar fra 2006 da han kjøpte det fra Bouchard. Marken ligger som en enklave innen Argillières, selv om den formelt er en del av Les Corvées.

Jeg synes den utmerket seg. Det var om om den hadde en indre kraft og intensitet som sendte en lineær bevegelse gjennom smakskurven. Det høres pussig ut, det vet jeg, men da jeg foreslo det for andre som smakte vinen nikket de alle. Den har høyere intensitet, javel, men det er måten denne manifesterer seg på som er interessant. Jasper Morris sier at denne marken (sic), eller rettere vinen, sammenlignet med Argillières har "an explosive succulence to it, a depth of flavour and a richness of fruit". Nå er disse to vinene unge, så tiden får vise...

Geologien er ganske forskjellig mellom de to, og her foregår det forskning for tiden. "The Domaine is producing, with the University of Bourgogne collaboration, a research on the geology of the "Clos des Argillières" and "Clos Saint Marc." These Clos are adjacent ; just a fracture separates them. Geologists confirm currently that soils are very different. "It's day and night" according to a University of Bourgogne professor."

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...