tirsdag 17. mai 2011

SN: Hvite italienere

Det er ikke så lenge siden jeg vurderte hvite italienske viner for å være en svært uinteressant genre - med noen få unntak. Etter Monacescas Verdicchio di Matelica har jeg fått øynene opp for at det kan finnes god hvitvin i Italia. Her er noen jeg smakte i Grieghallen 28. april.

Casamatta Bianco 2009 kr. 99,90 (Basis)
Denne vinen selger bra og er tilgjengelig over alt i Norge. En snill og ganske pregløs stil. Ikke noe galt med den, men det er heller ingen ting det er verdt å merke seg. Man kan alltids liste opp noe man tror man duftet eller smakte, men det mine lesere trenger å vite er: helt OK. Fra et område nært Toscana.

Soave Classico San Michele 2010 (Ca'Rugate) kr. 114,90 (Basis)
Bare femten kroner dyrere enn vinen over, men en annen divisjon. Dypere, liksom, i smaksbildet. Balansert og matvennlig stil, med et merkbart nøttepreg. Fra Veneto, med Garganega som drue.

San Vincenso 2010 (Roberto Anselmi) kr. 134,90 (Basis)
Her har ikke Vinmonopolet fulgt med i timen, for denne vinen har flere druer i miksen enn Garganega som det står om på deres sider. Sauvignon Blanc merkes godt her - med stikkelsbær og friskhet. Traminer også. Produsenten har senket avkastningen, og det merkes. Mellompartiet er fyldig og fint. Men ettersmaken er litt svak - men det kan skyldes den høye temperaturen vinen fikk i lokalet. Klart den beste av disse tre italienerne i basis-utvalget! Fra Veneto.
 
Pinot Grigio 2010 (Villa Chiòpris) kr. 109,90 (BU)
Denne vinen er laget for å appellere til yngre vindrikkere. Den er lett og aromatisk, med moderat ettersmak. OK vin.
 
Riff Pinot Grigio 2010 (Alois Lageder) kr. 129,90 (BU)
Dufter solbærblader. Ikke av de syrligste vinene dette, men den sitter fint i munnen og burde være godt matfølge. Smaken holder hele veien ut.
 
Greco di Tufo 2010 (Feudi San Gregorio) kr. 159,90 (BU) 
Klart den beste av disse med god margin. Rik, men mineralsk. Nektarin og verbena. Fyldig, frisk og med lang ettersmak. Den burde passe utmerket til pasta med frutti di mare. Druen er i navnet: Greco di Tufo, og vinen kommer fra Campania. Jeg er fristet til å prøve denne i heimen ved et høve.
 
I Capitelli 2008 (Roberto Anselmi) kr. 161,10 for halvfl. (BU) 
Dufter honning og gul frukt, men først og fremst noe merkelig: moden ost, tror jeg det må være. Har skrukork. Druene er Garganega og Chardonnay. Mer interessant enn god, men den er SÅ interessant at det hadde vært interessant å prøve den ut i heimen.
 
Pinot Bianco 2010 (Alois Lageder) kr. 168 (BU)
Kanskje den beste av disse vinene fra Lageder i Alto-Adige - ikke så langt fra Trento. Den er rik og velbalansert, og vil være en flott matvin.
 
Chardonnay 2010 (Alois Lageder) kr. 168 (BU)
Dette kunne vært en Petit-Chablis, eller en Chablis, for den har mineralkarakteren til Chablis. Men kanskje mer blomster og honning på duften enn det man hadde forventet fra en så ung Chablis. Nydelig vin. Hadde heller kjøpt denne enn de aller fleste Petit-Chabliser.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...