fredag 20. mai 2011

Siste innlegg på bloggen

Siste innlegg på bloggen? Ja, det kan vel fort bli det hvis verden går under i morgen. Ja, fullt så dramatisk er det kanskje ikke. Den skal bare begynne å gå under i morgen. Det hele ventes å ta flere måneder, men det har lite for seg å bestille neste års påskeferie for innen 21. oktober er alle vantro døde, mens de troende har forlatt sine kropper og begitt seg til Paradis. Ja, ikke bare det, Gud ødelegger hele Universet på denne dagen.

Det som skjer i morgen, hvis man skal tro Harold Camping, er at New Zealand går under i verdenshistoriens verste jordskjelv, Jesus kommer tilbake for andre gang, og solen gløder rødt. Sist alt dette skulle skje, fremdeles i følge Camping, var i 1994. Det er ikke lett å være familie hvis man ikke deler oppfatningene om dette heller.

Jeg tar selvsagt dette med stor ro og et skjevt smil. Det som er interessant og illusterende er hva som skjer med Camping og de troende senere, når verden bare ruller videre på sitt skjeve vis som før. Oppfatningen om verdens undergang er for Camping og mange andre for verdifullt som hendelse til at det kan være feil. Etter litt finregning kommer en ny dato, og verden får på nytt mening gjennom sin undergang. For det er selve idéen om å være utvalgt som er motiverende i alt dette. (innlegget fortsetter etter bussen)
Den sentrale oppfatningen er svært robust med hensyn til motstridende fakta. I sosialpsykologien kalles dette belief resilience og den selektive oppfatningen av verden for confirmation bias. Dessverre er det ikke bare religiøse skrullinger som lider under dette. Det er utbredt hos oss alle. Så fristende er det å holde seg med de oppfatningene man allerede har, at moderne vitenskap systematisk søker å unnvike dette gjennom double-blind testing av for eksempel medisiner.

Men alt håp er ikke ute. Når verden ruller videre på søndag er det som regel noen, i alle fall, som skjønner at de har blitt lurt eller har lurt seg selv.

Ikke for det: verden, i alle fall jorden og vi som bor her, går nok under en dag. Supervulkaner er en mulighet, men vil trolig ikke utslette alt liv, men menneskets sivilisasjon vil nok gå med. Asteroidenedslag av den typen som var kveldsnytt for dinosaurene vil være av samme slag. Det gjelder også en eventuell kjernefysisk storkrig som var mer sannsynlig i min oppvekst. Klimakrisen vil bare gjøre det svært utrivelig i deler av verden, og kanskje forårsake mer lokale oppstander og elendighet. Nei, det sikre er at jorden blir slukt av solen en dag. Det blir ikke i morgen, og jeg tipper at verken Gud eller Harold Camping vil vise seg når det skjer. Heller ikke jeg.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...