onsdag 4. mai 2011

Var det rett å drepe Osama bin Laden?

Som så mange andre ble jeg glad da jeg hørte at Osama bin Laden var funnet, drept og dumpet i sjøen. Som så mange andre er jeg sterk motstander av dødsstraff. Hvordan kan dette henge sammen?

En mulighet er jo at jeg har en standard, min motstand mot dødsstraff, men den stikker ikke så dypt og jeg lar den ligge når det passer seg sånn. En annen mulighet er at spesielle omstendigheter spiller inn. Problemet er jo, som antydet, ikke bare mitt. Statsledere og andre som ikke går inn for dødsstraff har sagt seg fornøyde med utfallet. Selv nå, når det har fremkommet at bin Laden var ubevepnet da Navy SEALS fant ham, synes de fleste å mene at det var greit at han fikk en kule i hodet.

Men ikke alle gjør det. USA skulle arrestert ham, tatt bin Laden til Haag og stilt ham for internasjonal rett anklaget for krigsforbrytelser. Rent bortsett fra at bin Laden ikke har hatt noen politisk posisjon, og Al Quaida aldri har vært medlem av FN, og at Haag derfor ikke er rette adresse, er dette den ideale fordring. Han skulle fått sitte på en celle resten av livet og tenkt over hvor slem han hadde vært! Men nesten alle skjønner at dette ikke ville vært noen god idé. Grunnene er flere.
  1. En rettssak ville gitt bin Laden store muligheter til å spille sin ønskerolle som leder av den Islamske verden mot de vantro. En perfekt talerstol for hatets profet. Rent bortsett fra prinsippene: mulighetene for en fortsettelse og forsterkning av islamistisk terrorisme ville vært svært store.
  2. Al Quaida og bin Laden har erklært krig mot USA og alle de vantro. Akkurat som med sjakk "vinner" man når man slår ut motstanderens konge. I krig er det legitimt å drepe motstanderen.
  3. Alle islamister i verden med den minste antydning av ambisjon på vegne av eget verdensbilde ville gjort sitt ytterste for å få bin Laden fri. Kommandoraid a-la Mumbai, gisselaksjoner, trusler mot store befolkningssentra osv. Alt ville blitt brukt, og satt arbeidet mot terrorisme tilbake til null.
Av og til må prinsippene vike for realismen. Det kan vel ikke være noen som helst slags tvil om at Osama bin Laden var skyldig i terrorisme? Alle prediksjoner er usikre, men det må vel kunne hevdes en betydelig sannsynlighetsovervekt for en betydelig økning i menneskelig lidelse og død ved en arrestasjon enn ved en avretting?

Dessuten skal man jo ikke totalt overse hans eget uttalte ønske om å få dø for saken og bli martyr. Det er jo langt fra alle som får sitt mål med livet oppfyllt.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...