tirsdag 30. november 2010

Finanskrisen er ikke over


Den dominoeffekten vi ser spille seg ut i Eurosonens utkant nå er i bunn og grunn finanskrisens fortsettelse, og ikke noen ny krise. Som jeg påpekte her for snart et år siden har ingen gjort noe med ubalansene i verdensøkonomien som gjorde finanskrisen mulig, og vi har nådd det stadiet som jeg omtalte på denne måten:
Statene kunne redde banker og store bedrifter fordi statene med loven i hånd kan tyne penger av folk gjennom skatter og avgifter. Men når ingen i neste omgang vil låne statene mer penger - hvem skal da redde statene?

Saken er at de som har finansiert statenes redningsaksjoner for bankene selv er banker. Når det så stilles tvil om statenes evne og vilje til å gjøre opp for seg er det bankene som står i fare for å kollapse - og det er det som gjorde krisen som ble utløst av konkursen i Lehman Brothers 15. september 2008 til en finanskrise. Finanskriser er særlig alvorlige fordi banker og kredittinstitusjoner utgjør blodomløpet i moderne økonomier. Når tilliten til at en bank kan gjøre opp for seg forsvinner, stopper alt opp.

På overflaten er dette en Euro-krise, og hvis stormløpet mot randsonens statsobligasjoner ikke stopper snart kan Euroen kollapse. Det vil føre til et fryktelig kaos som ganske sikkert vil treffe lommeboka til de som leser denne bloggen også.

Det snakkes om "restrukturering av gjeld" og at også obligasjonsinnehavere må redusere sine fordringer. Det er ikke urimelig gitt at de som kjøper obligasjoner satser på at utstederen kan gjøre opp for seg. De tar en sjans, og vil (vanligvis) tjene på det. Men de som taper på dette er i all hovedsak europeiske banker, og det de taper her vil de ikke kunne låne ut til annen virksomhet. Veksten i økonomiene vil bremse, og den veksten er svak nok som det er. Det er ingen enkle veier ut av dette, for å gå tilbake til landenes opprinnelige valuttaer vil - for de utsatte landene - bare øke gjelden og behovet for "restrukturering", som i sin tur øker tapene for bankene som har kjøpt obligasjonene.

For å gjenta meg selv: dette er fremdeles finanskrisen, og den er på ingen måte over.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...