torsdag 1. august 2024

Fred i Midt-Østen?


I det som sies og skrives om Israel, Palestina, Gaza og Hamas er det ganske mye som blir oversett og/eller underkommunisert. Noen kulepunkter om dette: 
  • Palestinerne på Gaza-stripen lider på grunn av en krig som Hamas startet 7. oktober i fjor med en massakre og massiv gissel-taking. "Alle" krever at Israel skal slutte med sin krigføring, men "ingen" nevner at dette ville være over om Hamas løslot de levende gislene og overleverte alle de døde. Fritt leide til Iran kunne de sikkert også fått - men det vil de jo aldri gå med på. Det er hellig krig som gjelder, og krigens mål er at Israel skal vekk. 
  • Det var en våpenhvile (hvis en ser bort fra alle rakettene som Hamas og andre til stadighet fyrte over til Israel) fram til og med 6. oktober. Hamas brøt den, og de kan lett gjenopprette den (se punktet over).
  • Incentiver og terrorisme virker. Det å gi Hamas innrømmelser (anerkjennelse av en ikke-eksisterende stat, for eksempel) for å ta gisler og massakrere jøder og andre tilfeldig forbipasserende, er å invitere til mer av det samme. Det å vise svakhet og kompromissvilje har, historisk, hatt akkurat samme effekt i Midt-Østen. 
  • "Iran er dedikert til å utslette Israel, dette er rotfestet i den islamske republikken." Dette sa den nyvalgte og visstnok "moderate" presidenten i Iran, Masoud Pezeshkian i juli. Så lenge Irans håndlangere  Hamas og Hezbollah får holde på, og så lenge de får støtte fra moderate vestlige ledere som burde vite bedre, så blir det ingen fred i Midt-Østen. De som ikke ser de dype alliansene mellom Iran, Russland, Nord-Korea og Kina har bare sin egen blindhet å takke. 
  • Det er ingen moderate krefter med noe støtte på palestinsk side. Ingen. Selvstyremyndigheten på Vestbredden ledes av en Holocaust-fornekter, og frie valg (noe islamistene ikke driver med med mindre de må) ville blitt vunnet av Hamas. De påstått moderate Selvstyremyndighetene driver også "Martyrfondet," som kritikere med god grunn kaller et system for "pay for slay" siden utbetalingene øker jo flere jøder som drepes. 
  • Midt-Østen er ikke et sted der ettergivenhet og tegn på svakhet føles opp av motparten med fredsvilje, kompromiss og avtaler. Iran, Hamas og Hezbollah er ute etter seier. Seier betyr at Israel skal bort. De er med hensikt vage med hensyn til om dette betyr at også alle jødene skal bort, men mye tyder på at "Fritt Palestina!" for disse kreftene betyr "fritt for jøder."
PS - jeg ønsker et Midt-Østen der alle lever i fred og gjensidig respekt, side-om-side, uten noe ønske eller plan om å utslette eller fjerne sine naboer. Det betyr også et Midt-Østen uten Hamas og Hezbollah, og ISIS/Daesh og Al-Quada. Disse er ute etter å gjenerobre Israel for Islam. Om et Midt-Østen i fred og fordragelighet også skal omfatte Iran må det være uten det apokalyptiske prestestyret landet har nå. 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...