tirsdag 6. august 2024

Ladinsk - språket i Val Gardena


Jeg var en uke i Val Gardena i sommer, i landsbyen på bildet over: Sëlva Gherdëina, som den heter på Ladinsk. I Dolomittene er det ca. 30.000 som har dette som sitt første språk (omtrent 80% altså, men alle snakker også Tysk og/eller Italiensk i tillegg). 

Det er ganske betydelige forskjeller både til det nærmeste romanske språket, Italiensk, men også til de andre dialektene i Süd-Tirol - og de andre språkene i den retoromanske språkfamilien. Det blir sagt at når man kommer over 1200 moh i disse dalene, var de ganske isolerte fram til for omtrent 100 år siden. 

Den landsbyen i Val Gardena som nesten aspirerer til å være by har navnet sitt på skiltet over. Øverst er det, som seg hør og bør, navnet på Ladinsk. Deretter følger Tysk og Italiensk. 
Her har vi de samme språkene på skiltet som forteller deg hvor fort du kjører. Som man ser er det ikke bare små ulikheter mellom disse tre språkene. 
Jeg kan ikke la være å legge ut noen bilder av hvor utrolig vakkert og storslått det er i denne dalen. Fjellet som ses midt i bildet er Saslonch på 3181 moh. (Det er selvsagt det ladinske navnet.) Under har vi det på litt nærmere hold. 


Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...