onsdag 14. august 2024

Drappier Grande Sendrée i to årganger


Drappier Grande Sendrée Brut 2008 

Lysere på farge enn vinen under. Så lite mousse at den nesten kan klassifiseres som stille-vin. Dufter søt pære, og det er litt i overkant med syre på denne. Den virker rett og slett for gammel. Slitt, sørgelig, og uten kvaliteter som gjør den interessant eller særlig god. ★★

Vinen er litt gyllen på fargen. Litt røff duft med gule frukter og glassepler. Tar godt tak i munnen også, og har god fylde og fruktighet. Lang ettersmak. En vin som framstår som frisk og på hugget, og som har alle kjennetegn på å kunne lagre bra - bortsett fra eksemplet over på en årgang som er bare fire år eldre. Drueblandingen er omtrent lik del Chardonnay og Pinot Noir, men med en liten overvekt for Pinot Noir. Ingen Pinot Meunier eller andre røde druer her. ★★★★

Min erfaring med denne cuvéen ligger noen år tilbake i tid. Jeg hadde en del fra årgangene 1996 og særlig 2002. Det var meget gode viner til en god pris, men nå har prisen gått opp til det skiktet der man finner mange andre gode viner fra Champagne - og forbi (med 200 kroner) en produsent jeg har meget gode erfaringer med: Camille Savès (se tidligere notater her). 

Dette var det siste innlegget fra smakingen av champagneårgangene 2008 og 2012 (med et par andre flasker også) i juni, og tid for noen forsiktige konklusjoner. Begge årgangene har vært svært høyt vurdert, men det som betyr noe er jo hvordan vinene framstår i møtet med deg. 

I begge disse årgangene har det vært svært gode og svært skuffende viner, noe som bare bekrefter to etablerte sannheter i vinverdenen: Det finnes ikke strålende viner, bare strålende flasker - og at champagne er en vin som lages i flasken i større grad enn stille viner. Caveat emptor! - men det hjelper lite gitt at man ikke kan vite hvordan vinen er før den er kjøpt og drukket. 

(Vinene smakt i juni 2024 fra Riedel Riesling-glass)

★★★★★ TOPP KJØP

★★★★ GODT KJØP

★★★ GREIT KJØP

★★ UNDER PARI

 LIGG UNNA

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...