fredag 24. april 2015

Ann Cleves - Thin Air (krimroman)

Det som startet som en "kvartett" er nå blitt en "serie", og det er greit. For dette er atmosfærisk og velskrevet, og betydelig mer givende å lese enn å se på BBCs serie Shetland. Jeg har bare sett en og en halv episode av den, og det var nok. Douglas Henshall er helt feil som detektiven Jimmy Perez, og verken skuespillet eller de fortellertekniske løsningene fungerte på det jeg så i alle fall. Nok om det.

Noen vennepar fra London kommer til Shetland for å feire ekteskapet til et av dem, og det går som det må. De mistenkte tilhører en mindre gruppe, og deres relasjoner og fortid får en fremtredende rolle i etterforskningen. Det gjør også historien og landskapet der dette utspiller seg - på den nordligste øya på Shetland - Unst. For oss som bor på Bergenskanten av verden, så er det jo et ekstra poeng at denne øya med litt over 600 innbyggere ligger på høyde med Lindås kommune.

Alle slike bøker krever en god del suspension of disbelief. En av de mest vesentlige i denne serien - som begynte med Raven Black - er at det kan være så mye mord og djævelsmakt i et så lite samfunn som det shetlandske. Ikke for det, blodbadet som Morse, Lewis og Endeavour har etterlatt seg i ganske så fredelige Oxford er ikke mindre egnet til vantro.

Men forøvrig er, så langt jeg kan bedømme det, miljø og landskap tegnet svært så troverdig og stemningsskapende. Man kunne jo tro at serien var i ferd med å miste piffen etter å ha gått fra en kvartett til å få et større og ubestemmelig antall etterfølgere - men den gang ei. Denne romanen står seg godt også mot de tre første og den forrige - Dead Water - men er naturlig nok ikke helt på høyde med Blue Lightening.

Thin Air leste jeg på Kindle Paperwhite. En meget god løsning. (Og jeg sponses ikke til å si dette.)

Konklusjon - Klar anbefaling.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...