lørdag 4. oktober 2014

Nano-oksygenering av vin

Mikro-oksygenering av vin har flere hørt om. Det er en teknologisk nyvinning for å gjenskape den lille oksygeneringen som skjer med viner på fat, men mye hurtigere. Nano-oksygenering foregår i betydelig mindre skala (etter det jeg forstår). I sommer fikk jeg anledning til å prøve resultatet på Château Rieutort ved Montagnac i Herault.

Eiendommen, som jeg har omtalt før et par ganger, fikk prøve utstyret gratis. Det var en 2010 Grenache Noir som hadde fått denne behandlingen, og Bernard Nivollet hentet en prøve fra tanken.

Vinen er laget på svært gamle vinstokker - over 80 år alle sammen - og her skal jeg sammenligne med 2011-årgangen som hadde fått opphold på fat.

2010 Grenache Noir (Nano-oksygenert)
Litt kald er den nok, og fargen er ganske fiolett. Dufter rødfrukt - mest solbær, mineralsk stil - men den forsvinner liksom i munnen. Duften og fargen lover noe annet enn det munnen gir.

2011 Grenache Noir (fra fat)
Omtrent samme temperatur som forrige vin. Litt mørkere på farge, duften er mer kompleks der vi også har elementer av lær og vanilje (fat). Bernard sier at den vil trenge fem-seks år på å komme rundt. (Årgangen er av de strengeste på disse kanter på lenge - en kjøligere vekstsesong enn på flere tiår).

Det er selvsagt et for tynt grunnlag å basere en konklusjon på, men her var det i alle fall klart at vinen fra fat var å foretrekke. Bernard var enig, og kom nok ikke til å satse på noen nano-oksygenering.
(Foto: Bloggeren)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...