Første vin ble egentlig konsumert siste kvelden i august, men da var innlegget for august på tur ut på nett.
2005 Dönnhoff Norheimer Dellchen Riesling Großes Gewächs
Blomster, skifer, litt petroleum og litt eple. I munnen er den smidig, og ettersmaken er lang. Drakk denne i både et Riedl Rieslingglass, og i et videre glass. Etter min mening passet den bedre i det vide glasset - og det er et syn som produsenten også deler. Hvorfor skulle Auslese og Spätlese med sin restsødme diktere hvordan modne og tørre hvitviner skal drikkes?
Gjenkjøp? - Ja.
2004 Weingut Willi Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben
Servert blindt til en meget kompetent gruppe mennesker, og de skjønte ikke hva dette var. De fleste tips gikk i retning Meursault, mens noen ville til Loire. For min nese, som visste hva dette var, viste vinen fram hvit pepper, kalk og litt sitrus på nesen. I munnen hadde den fylde og friskhet i rikt monn - men det var kanskje en opplevd sødme (vinen er teknisk tørr) som gjorde at den stakk seg ut i forhold til hva man kunne vente seg fra sentralburgund eller til og med Mâcon.
Gjenkjøp? - Ja.
1979 Château Lanessan
Denne Haut-Medoc'en har den mørke fargen i behold, med litt vandig kant og antydning til bruning, men på duft var det et lite snev av muggen kjeller. Likevel tror jeg ikke den var korket - eller i så fall meget mildt rammet. Avdempet duft med noe lær og blyant. I munnen er den slank og lekker - ingen tungvekter. Den har tålt årene godt, men det er ingen grunn til å ruge videre på den andre flasken jeg kjøpte.
Etter en dag i åpen karafel i kjøleskapet var slanten akkurat som dagen før, bortsett fra at kjellerduften var borte.
Gjenkjøp? - Slettes ikke sikkert.
Leon Barral Faugères 2011
Denne vinen hadde knapt sett innsiden på vinskapet før den ble drukket, så den er vel i utkanten av kategorien "kjellerviner". Likevel får den være med, for den er i alle fall interessant. Det er ikke ofte jeg drikker naturviner, så denne naturgjærede og usvovlede vinen er en sjelden type vin på mitt bord.
Området ligger like ved der vi har feriert de siste årene, så det er en grunn til min interesse. Men over til vinen: Mørk, dufter jord, bjørnebærkompott og litt urter. Den er aromatisk og i munnen fruktig som en typisk naturvin. Det jeg ikke liker ved den er det alkoholiske preget. Det ligger liksom utpå vinen og kler den ikke. Prosenten er 14, men det virker som det er mer. Druemiksen er lokal: Carignan 50%, Grenache 40% og Cinsault 10%.
Vinstokkene er 30-60 år, og avkastningen så lav som 35 hl/ha. Den er lagret to år på betong (som visstnok er mye mer naturlig enn tre), spontangjæret, og verken svovlet eller filtrert.
Gjenkjøp? - Neppe. Glad jeg smakte denne, men det holder.
N.V. Jean Lallement Champagne Brut Réserve
Kjøpt i 2007/2008 i betydelig omfang, og helt og holdent 2002-årgang. En av de beste vinkjøp jeg har gjort. Løkfarget nå, med flott duft av glassepler, tørket aprikos og mye annet. Intens og klar - en flott matvin.
Produsenten holder til i Verzenay, med vinmarker som heller svakt mot nord i Montaigne de Rheims. 80% Pinot Noir, resten Chardonnay.
Gjenkjøp? - You bet!
2009 Prager Riesling Smaragd Klaus
Nok en vin som ikke egentlig er en kjellervin, men det passer best å ta den med her. Jeg kjøpte den i London nettopp, og den ble konsumert i Oxford noen dager senere.
Den har rukket å bli ganske gyllen. Duften har aprikos, appelsinskall, kalk og urter i retning timian og rosmarin. Det er også et svakt drag av petroleum her. I munnen er den smidig, lang og lekker.
Gjenkjøp? - You bet!
2010 Berry's Pauillac
Nok en gang en vin som ikke egentlig har vært innom kjelleren særlig lenge. Den ble kjøpt i London for 12 dager siden. Dette er en gammel favoritt som lages av de yngste vinstokkene hos Ch. Lynch-Bages. De har alltid vært som en definisjon av hva ung bordeaux burde være, og 2010 er ikke noe unntak. Solbær, grafitt, og både saftig og solid i munnen. Til å drikke ungt er dette fabelaktig.
Gjenkjøp? - Oh yes.
tirsdag 30. september 2014
Kjellerviner i september
Etiketter:
Bründlmayer,
Champagne,
Dönnhoff,
Faugeres,
Grosses Gewächs,
Grüner Veltliner,
Haut-Medoc,
kjellerviner,
Lallement,
Paulliac,
Pinot Noir,
Prager,
Riesling,
rød bordeaux,
Smaksnotater,
Østerrike
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar