torsdag 26. juni 2014

Peaky Blinders (DVD)

Et britisk kostymedrama lagt til Birmingham i 1919 kan være så mangt, men dette er en blanding av Sopranos, The Wire og Boardwalk Empire. Musikken minner om The Wire, familiefokuset minner om Sopranos, og tidsepoken og typen forbrytelser om Boardwalk Empire. Det er velspilt, dramatisk, overraskende og tematisk overbevisende.

Det er også ulikheter med nevnte serier - ikke minst at vi her har bare seks episoder (selv om en ny serie spilles inn og skal vises på slutten av året i Storbritannia). Budsjettet er solid, men det er likevel ikke på nivå med seriene over. Realismen er ikke på nivå med The Wire, men likevel. Jeg er tilbøyelig til å være enig med Janice Hadlow i BBC: 'With a fantastic cast and epic story-telling, Peaky Blinders was an utterly compelling addition to the BBC Two schedule'.

Den første verdenskrig har endret Birminghams underverden, og ikke minst har den gjort store endringer i sinnet til de viktigste karakterene. Kvinnene har styrt mens mannfolkene har fyllt opp gravene og skyttergravene i Flandern og Nord-Frankrike.

Vi har også et betydelig irsk og nord-irsk element, såvel som klassekamp og romantikk. Plottet er solid og byr på overraskelser såvel som lange linjer. Det var vanskelig å la være å se hele serien med en gang, rett og slett, og handlingen er tett og kompakt.

Så får vi se til høsten (eller når DVDen blir å få) om seriens skaper Steven Knight snakket sant da han hevdet at "I am so pleased we will be able to continue to tell this story of a working class family living through extraordinary times in an extraordinary way. The ‘Peaky Blinders’ will march on to many surprising places and fight astonishing battles as the 1920s begin to roar."

Konklusjon? - Klar befaling!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...